Готови ли сте за шофирането през зимата?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Зимата е тук и шофьорите на кола под наем от Луксъри Карс или на личен автомобил, трябва да се подготвят за предизвикателствата по нейните пътища. Налага да се съобразяваме с неща като намалена видимост, хлъзгава настилка и удължен спирачен път. Уверете се, че вие и колата ви сте готови за всичко това. По този начин ще гарантирате безопасността и доброто си настроение по време на предстоящите коледни и новогодишни празници.

ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

Гуми: Проверете дали гумите на превозното средство са в добра форма - с голяма дълбочина на протектора и оптимално налягане. Не забравяйте, че въздухът се разширява, когато е горещ, така че извършете проверката на „студени“ гуми. Съответно това означава, че те ще загубят част от въздуха, когато температурите са наистина ниски.

Моторно масло: Конвенционалното масло има свойството да се сгъстява в студено време, което затруднява оборота на задвижващите части на двигателя при стартиране. Използвайте синтетично масло през зимата, тъй като то не се сгъстява при ниски температури.

Чистачки: И най-добрите стъклочистачки, могат да вършат работата си добре, не повече от година. Ако забележите пукнатини или накъсан каучук по вашите чистачки, наложително е да ги замените с нови. Не забравяйте да заредите резервоара с течност за чистачки – ще ви потрябва при вашето зимно шофиране.

Антифриз: Не подценявайте значението на антифриза, който не замръзва при ниски температури и охлажда двигателя.

Изберете кола под наем от Луксъри Карс и оставете подготовката на превозното средство на нас.

ШОФИРАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Потегляне: Ще избегнете хлъзгането при потегляне, като постепенно подавате газ. Ако колелата се пързалят, включете на по-висока скорост, което ще намали силата, приложена върху тях.

Потегляне по наклон: Не форсирайте двигателя. Рязкото подаване на газ, води до ускорени въртеливи движения на колелата и още по-голямо заледяване под тях. Върнете автомобила леко назад и опитайте да потеглите на втора предавка. Ако маневрата не успее, опитайте да раздвижите автомобила напред-назад, за да получи инерция и да излезе от участъка.

Използвайте по-висока предавка, за да не се хлъзгате при изкачване.

Спускане по наклон: Включете на най-ниската предавка, без да се използвате педала на газта. Всяко натискане на спирачката ще доведе до поднасяне на автомобила.

В завой: Преди завоя намалете скоростта, като се стремите да запазите движението по права линия. В завой се влиза само с включена предавка, без газ. Масата на автомобила увеличава инерцията и ако предавката е изключена, може да се окажете в много опасна ситуация. Въртете плавно и постоянно волана, за да избегнете отлепянето на гумата от пътя. Излезте от завоя с газ.

Дистанцията: На зимен път, увеличете двойно дистанцията с предния автомобил. Изпреварването се прави внимателно със съобразена скорост. Когато се прибирате не използвайте спирачката. Това ще принуди задния автомобил да направи същото, но може да е невъзможно да спре навреме.

Загуба на контрол над колелата:

  • При автомобили с предно предаване, кормилото се завърта леко, докато се изправи, като се подава малко газ. Така водещите колела няма да останат без въртящ момент и ще запазите контрола над автомобила.
  • Ако задните колела на автомобил с предно предаване станат неуправляеми ускорете, за да възстановите равновесието.
  • При автомобили със задно предаване, завъртете кормилото в посоката на занасянето и отпуснете бавно газта. Не натискайте спирачката, защото това ще увеличи дисбаланса в задната част на автомобила. След като сцеплението на колелата се въстанови, ускорявайте бавно.
  • При двойно предаване (4х4) кормилото се завърта леко и едновременно се отнема малко от газта, без да се изпуска.

Аварийно спиране: Внезапното спиране става само с педала на спирачката, без да се натиска съединителя. При спиране на скорост, се използва усилието на двигателя и на скоростната кутия, за да забавите колата. Натискането на съединителя не дава шанс на двигателя да поеме част от спирачното усилие.

Спиране: Спирайте плавно, за да избегнете блокиране на колелата и загуба на контрол над автомобила. В подобна ситуация отпуснете педала на спирачката (за да възстановите сцеплението) и натиснете плавно спирачката, като продължите да използвате спирачната сила на мотора.

Паркиране през зимата: При паркиране колата често се оставя на съответната предавка, след което се използва ръчната спирачка. При ниски температури, това не е добра идея. В жилата на ръчната спирачка може да навлезе вода, която да замръзне. Така няма да можете да я върнете в обратно положение, за да потеглите.

В колата: Когато се отправяте на дълго пътуване през зимата, е добре да осигурите в автомобила лопата, чувалче с пясък и сол, вериги, пълен резервоар, топло одеяло. 


Екипът на кола под наем от Луксъри Карс ви пожелава светли и щастливи зимни празници!