8 забавни новогодишни традиции, които носят късмет

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Нова година е един от най-обичаните празници навсякъде по света, защото символизира надеждата ни за по-добро и светло бъдеще. Новогодишният копнеж за щастие при някои народи е свързан с обичаи, които може би изглеждат странно отстрани. Вижте кои забавни ритуали избра за вас кола под наем в София от Луксъри Карс. Кой знае, може и да ви донесат късмет.

1.БРАЗИЛИЯ – ГРОЗДОВИ СЕМКИ В ПОРТФЕЙЛА

На Нова година повечето бразилци се обличат в бяло, тъй като цветът символизира мира. Някои от местните жители допълват тоалета си с червено бельо, за да привлекат любовта.

Яденето на грозде по време на новогодишната вечеря, е често срещана традиция в редица страни. Бразилците например изяждат 7 гроздови зърна до полунощ. Вместо да изхвърлят семките, те ги прибират в портфейлите си с надеждата, че това ще им донесе повече пари през идната година.

2.ИСПАНИЯ – ЩАСТИЕТО СЕ ПРИМАМВА С ГРОЗДЕ И ЗЛАТО

Празничното ядене на грозде е обичайно и за испанците, но техният метод е уникален. Те изяждат 12 парченца плод – по едно на всеки кръгъл час до полунощ. Броят им символизира 12-те щастливи месеца, които предстоят. Друг местен обичай е пускането на златен предмет, брачна халка или монета, в новогодишната Cava (испанско газирано вино).

3.ПЕРУ – НОСЕТЕ ЯРКО БЕЛЬО И ОБИКОЛЕТЕ БЛОКА С ПРАЗАН КУФАР

Обикновено перуанците носят жълто, червено или зелено бельо, в зависимост от това, което желаят да им се случи през новата година. Те вярват, че жълтият цвят носи щастие, червеният любов, а зеленият пари. Също така някои перуанци обикалят блока или къщата си с празен куфар, като се надяват, че това ще им донесе повече възможности да пътуват през следващата година.

Не ви съветваме да обикаляте блока в България на връх празника, но екипът на кола под наем в София от Луксъри Карс ви пожелава много вълнуващи пътувания през новата година!

4.ЧИЛИ – ЛЕЩАТА Е НА ПАРИ

Дори и да не сте голям фен на лещата, ако посрещате Нова година в Чили, може да бъдете принудени да изядете лъжица бобови култури. Местните хора вярват, че яденето на леща в полунощ ще им осигури нова работа и повече пари.

5.ФИЛИПИНИТЕ – ОТВОРЕТЕ ВСИЧКИ ВРАТИ И ПРОЗОРЦИ

Повечето филипинци са суеверни и биха изпълнили всякакви ритуали, за да привлекат добрия късмет. Обикновено на връх Нова година във филипинските домове светят всички лампи, а вратите, дори на гардеробите и шкафчетата, зеят. По този начин целият дом поема положителната енергия, която идва с новото начало.

Ястията на празничната трапеза са сферично аранжирани. Поднасят се закръглени плодове, бонбони и др. Според филипинците кръгът привлича богатството.

6.ЕЛ САЛВАДОР – ПО ЯЙЦЕТО ЩЕ ОТГАТНЕТЕ

Жителите на Ел Салвадор имат обичай да счупват яйце в купа, която в полунощ поставят на перваза, а на сутринта гадаят бъдещето. Ако яйцето изглежда добре, годината ще е щастлива, но ако е развалено, това е повод за сериозно безпокойство.

7.РУСИЯ – ИЗПИЙТЕ СВОЕТО ЖЕЛАНИЕ

Може и да не звучи особено приятно, но някои хора намират руския обичай за забавен, така че защо пък да не пробвате? Напишете своето желание върху хартия, след което изгорете листчето. Съберете пепелта, изсипете я в чаша шампанско и изпийте питието точно в полунощ. Ако направите всичко навреме, желанието ви ще се сбъдне.

8.ДАНИЯ – СТРОШЕТЕ ЦЯЛАТА ПОСУДА

Чупенето на чинии е типично гръцка традиция, но датчаните правят именно това, когато посрещат Нова година. Те събират всички съдове, в които са вечеряли и точно в полунощ ги разбиват на прага на дома си. Къщата с най-голямата купчина счупена посуда, ще има късмет през следващите 12 месеца, тъй като това означава, че стопаните и имат много верни приятели.


Независимо как празнувате Нова година, има едно нещо, което непременно трябва да изпълните - бъдете благодарни за всички добрини, които сте получили през отминаващата 2017 година. В случай че държите да останете верни на българските традиции, непременно извийте дълго кръшно хоро в дома си, че и извън него. Хем може да замине част от посудата, хем всички врати ще са отворени и лампите ще светят, хем в уречения час ще ви се завърти целият свят. Честита Нова година на всички от кола под наем в София от Луксъри Карс!