Как да овладеете автомобила върху черен лед?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Сред многобройните заплахи на пътя, пред които са изправени шофьорите през зимата, черният лед вероятно е най-опасната от тях. Опасността идва от това, че той е неразличим върху настилката, тъй като се слива напълно с цвета и, а водачът е изцяло в ръцете на леда и превозното средство, докато не премине участъка. 

Най-добрият начин да разберете дали пътищата, по които смятате да пътувате са заледени, е да знаете кога, къде и как се образува черният лед. Научете как да преминете през него безопасно, в тази статията на кола под наем от Луксъри Карс.

Образуване на черен лед

Черният лед се образува при температури под 3 градуса, по-често през тъмната част на денонощието, когато е най-студено. Потенциални места за наличието му са:

 • В близост до реки, мостове, виадукти и тунели - най-голямата заплаха от лед на пътя идва от мостовете и надлезите. Мостът е изложен на студа от всички посоки - отгоре, отдолу и отстрани. За разлика от него, обикновената пътна повърхност е уязвима само отгоре. Това означава, че когато температурите паднат, мостовете ще се охлаждат и ще натрупват сняг и лед по-бързо от пътя на твърда земя. 
 • На усойни места – пътища, покрити с дървета, където не прониква слънчевата светлина.
 • Разтопяването на снега и повторното му замръзване, също може да генерира заледяване.
 • През зимата черен лед може да се образува при силен трафик, когато кондензът от ауспусите на колите пада върху асфалта и замръзва. 
 • Наличието на мъгла при отрицателни температури е друг индикатор за черен лед.

Как да преминете участъка?

Най-голямата разлика между шофирането върху черен лед и върху сняг, е степента на сцепление, което автомобилът запазва. Докато при сняг все още има някакво сцепление, върху черен лед изобщо няма сцепление. Именно това прави феноменът толкова опасен. Ето какво може да направите:

 • Най-важното правило за шофиране върху черен лед, е да запазите самообладание и да позволите на превозното средство просто да премине участъка. Не настъпвайте спирачката и избягвайте всякакви други команди. Обикновено участъците с черен лед не са по-дълги от 10 м.
 • Стремете се с волана да запазите траекторията на автомобила напред. Не го въртете в обратна посока на занасянето. Това ще доведе до пълното завъртане на колата около оста и.
 • Ако виждате, че плъзгането ще ви изкара извън пътя, насочете се към най-безопасното място, например крайпътна преспа.
 • След като преминете участъка, запазете спокойствие. Ако смятате да продължите, бъдете внимателни и информирайте останалите водачи за намерението си чрез съответния светлинен начин.
 • Ако колата не е в състояние да продължи, излезте от нея, след като се уверите, че не връхлита друг автомобил, попаднал в капана.
 • В случай че се задава друга кола, не излизайте от вашата, защото при директен удар вътре сте най-защитени.
 • Ако няма други коли, отдалечете се на достатъчно голямо разстояние и позвънете за помощ.

Реално самообладението е най-важното условие, за да преодолеете опасното зимно явление на пътя. Но е добре да знаете, че може да разчитате и на технически изрядно превозно средство, в съответствие със сезона. Всяка кола под наем в автопарка на Луксъри Карс е оптимално подготвена за метеорологичните капани на зимата.