Страничен вятър - как да запазите контрола над автомобила?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

С настъпването на пролетта силните ветрове и шофьорите ще се срещат все по-често. Ситуацията може да стане опасна, ако поривите удрят странично превозното средство, особено на мостове, при влизане и излизане от тулели, при разминаване с други автомобили. Ето какво трябва да знаете за шофирането при страничен вятър с личния автомобил или с кола под наем от Луксъри Карс.

КАК ДА ОВЛАДЕЕТЕ АВТОМОБИЛА?

При силен страничен вятър автомобилът се стреми да завива в посоката на въздушната струя и може да стане неуправляем. Внезапните пориви проникват под колата, което значително затруднява спирането. Затова:

  • Намалете скоростта, за да отслабите въздействието на вятъра върху превозното средство.
  • Придържайте волана леко завъртян в противоположната посока на страничния вятър.
  • Затворете всички прозорци, за да предотвратите навлизането на прах в купето, което допълнително ще затрудни управлението.
  • Движете се в крайната лява лента, където ще сте най-малко засегнати от турбуленцията, създавана от големите превозни средства.

  • Оставяйте голям аванс на велосипедисти, мотоциклетисти, камиони и автобуси. Те са в най-голям риск при страничен вятър.
  • Ако се намирате в населен район, внимавайте за изтласкани на пътя пешеходци и имайте готовност да спрете във всеки момент.
  • Бъдете нащрек за опасни отломки – пътни знаци, тежки клони и др.
  • Ако попаднете в буря и не се чувствате уверени, отбийте на безопасно място (далече от дървета, електропроводи и билбордове), докато условията се подобрят.

Обикновено силните ветрове не са постоянни, а внезапни и поривисти. Ако колите и дърветата издават силен вятър напред, намалете скоростта и опитайте да приложите останалите съвети в тази статия. Те ще ви помогнат да смекчите въздействие на поривите върху превозното средство и да запазите контрола, докато шофирате при страничен вятър.


Вижте нашите предложения за автоматик под наем, оборудвани с модерни системи за сигурност и стабилност на пътя.

Луксъри Карс ви пожелава леко шофиране!