5 основни въпроса за паркирането и техните отговори

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Всички сме били в ситуацията да пристигнем до нашата дестинация и да сме изправени пред множество дилеми за паркиране като място, време и цена. Вижте кои са най-често задаваните въпроси относно паркирането и техните отговори.

1. КАК ДА ИЗБЕРА МЯСТО ЗА ПАРКИРАНЕ НА УЛИЦАТА?

Винаги е важно да избирате внимателно мястото за паркиране на улицата, за да не бъдете глобени и същевременно да предпазите автомобила си от повреда, причинена от друг шофьор или дори инцидент. Избегнете неприятностите като не паркирате:

  • на пешеходна пътека;
  • в близост до кръстовище;
  • пред жилище, офис или гараж;
  • на място за инвалиди.

Не паркирайте на тротоар, велоалеи или в градинки. Освен че е забранено, има голяма вероятност да ядосате минувачите и да откриете колата си с обърнати чистачки, надраскана с ключ боя или с цветущо послание, оставено със спрей. А може и изобщо да я намерите. Възможно е да бъде вдигната, включително в почивни дни.

В случай че се налага да спрете в близост до кръстовище (малко), трябва да отстоите минимум на 5 м от светофара. Целата е да не пречите на останалите превозни средства да завиват.

2. КАК ДА ПАРКИРАМ В ТЕСНИ ГРАДСКИ ПРОСТРАНСТВА?

Успоредното паркиране е основно правило в редица страни по света. Но то е и умение, което се придобива с времето. Ако все още не сте усъвършенствали успоредното паркиране или сте с кола под наем в София с чиито габарити не сте свикнали, партроникът е отлично решение. С автоматик под наем от Луксъри Карс ще се изненадате колко лесно спирате дори на изключително тесни места.

Паркирайте така, че да има достатъчно място за свободното преминаване на по-широко превозно средство.

3. КАК ДА ПАРКИРАМ В СОФИЯ ЧРЕЗ SMS?

В централната част на големите градове в България има режим на почасово платено паркиране, обособен със съответните знаци в две зони – синя и зелена. Може да видите обхвата на двете зони в Столична община тук.

Максимална продължителност на паркиране в „Синя зона“ е 2 часа. Тя е валидна в работни дни от 08.00 до 19.00 ч. и в събота от 08.00 до 14.00 ч. Максимална продължителност на престой в „Зелена зона“ е 4 часа, валидна в работни дни от 08.00 до 19.00 ч.

Таксуването на паркирането става с 1 SMS за 1 час престой. Текстът с регистрационния номер на автомобила се изпраща на:

  • "Синя зона" – номер 1302
  • "Зелена зона" – номер 1303

Ако не платите, най-вероятно ще намерите автомобила със скоба на гумата. Премахването и става с обаждане на номера от бележката, оставена на стъклото и заплащане на съответната глоба. Другият вариант е колата да бъде преместена на наказателен паркинг, което е по-скъпо и отнема повече време. 

4. МОГА ЛИ ДА НАЕМА ПАРКО МЯСТО В РЕЖИМ "СЛУЖЕБЕН АБОНАМЕНТ"?

Режимът на платено паркиране "Служебен абонамент" може да се въвежда на улици, площади и паркинги, които са общинска собственост, на специално обозначени за това места. От него могат да се възползват само собственици или наематели на нежилищни имоти. Знакът наподобява този на “синя зона”, но може да се различава като време.  Преди и след периода означен на табелата, паркирането е свободно.

5. ВИЖДА ЛИ СЕ ТАЛОНЪТ ВИ ЗА ПАРКИРАНЕ?

Винаги се уверете, че вашият талон за паркиран се вижда добре отвън. В противен случай е много вероятно да бъдете таксувани.


Да се намери свободно място за паркиране в центъра на голям град може да е наистина трудно. Вместо да разчитате на късмета, възползвайте се от първата възможност в близост до желания периметър или изберете автоматик под наем от Луксъри Карс. Това е добра предпоставка да се справите безпроблемно с особеностите на градската пътна мрежа.