Идеи за пътешествие в България

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

С настъпването на топлите дни какво по-хубаво от това да се отдадете на едно дълго отлагано пътуване сред красотата на родината? С първите слънчеви лъчи бързаме да ви представим няколко идеи за пътуване в България. А и като се замислим, че горещото лято е само на една крачка разстояние, то някои от предложенията ни със сигурност бихте могли да планирате и за тогава. В случай че нямате възможността да осъществите пътуването си със собствен автомобил, не е достатъчно голям или проходим, или пък просто не искате да пътувате с него, то защо да не вземете кола под наем, и да се възползвате от предложенията ни?

Прохлада в Родопите

Едни от най-приятните и гостоприемни кътчета в страната ни са сгушени имено в полите на Родопите. И макар да е сякаш по-посещавана дестинация през зимата, то пролетно-летният период показва в най-голяма степен величествена ѝ красота.

Тук може да усетите свежестта на планината и спокойствието, което носят малките селца, сред които е и село Гела. В него ежегодно се провежда националното надсвирване с гайди. Насладете се на красивата природа в комбинация със звука на българската гайда - със сигурност ще останете очаровани.

На около 6 км от с. Гела можете да почувствате магията, която носи Архитектурен резерват Широка Лъка. Тук българщината е навсякъде, накъдето се обърнете. В селото има две църкви, както и Етнографски музей, и къщата на Екзарх Стефан. Тук се намира и емблематичното Национално училище за фолклорни изкуства.

В Родопите са и редица природни забележителности, сред които Тракийска крепост Градище - Гела, Скално образувание „Момата“ – Широка Лъка, Смолянските езера, Пещерата „Дяволското гърло“, Ягодинската пещера и други. Природните богатства в една от най-красивите части на България са толкова много, така че ако останете очаровани от посещението си, то защо да не се върнете отново?

„Късче история“ от Централна България

В тази част на България може да вземете кътче от българската история и да вдишате аромата на българската маслодайна роза, който точно през пролетта е най-омайващ. С настроението, което носят топлите дни, защо да не посетите и някои паметни исторически места?

Тук се намира Национален парк-музей "Шипка" – символът на героизма и духа, довел до най-чаканото събитие в българската история – Освобождението. Възстановки на позиции, батареи и землянки пресъздават славните времена на Освободителната война.

Паметник на Хаджи Димитър – Бузлуджа е още едно късче от българската история, което се намира в Централна Стара планина. Издигнатият паметник напомня за подвига на войводата и четниците, загинали в неравна битка срещу турския противник през 1868 г.

И в тази част на България местата, които си заслужава да посетите, никак не са малко, но пък цялото лято е пред вас. Затова при първа възможност може да се отбиете и в Пещерата „Бачо Киро“, Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“, Потопената църква „Свети Иван Рилски“ и други.

С утринните лъчи на Черноморието

Без значение коя част на Черноморието ще изберете за следващото ви пътешествие, със сигурност има какво да се види. А едно е сигурно – където и да сте по морския бряг, имате предимството да бъдете погалени от първите слънчеви лъчи. Без значение дали е ранна пролет, или късно лято, морето ще ви приветства с неустоимия си чар за добре дошли.

Сред емблематичните места на север са нос Шабла и фарът – най-източната точка на страната; скалните форми и пещерите по бреговете на село Тюленово; Национален археологически резерват „Яйлата“, който впечатлява с уникалната си природа; историческият нос Калиакра, както и много други места, които не са за пропускане.

В случай че решите да се отправите към Южното Черноморие, то ще ви зарадва с уникални забележителности, сред които уникалният Музей на солта в Поморие, Поморийското езеро, атрактивната туристическа дестинация остров Света Анастасия, Старият град в Созопол, а и много други архитектурни, исторически и природни забележителностим които се простират по родното ни Черноморие.

Един ден няма да бъде достатъчен, така че в плановете си за пътешествие в България отбележете няколко места и за по-дългата лятна ваканция!