На почивка с кола под наем през зимата – какво трябва да знаете?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Почивката с кола под наем през зимата предлага много предимства.

Проучванията показват, че отделянето на време от работните задължения за почивка може да подобри както физическото, така и психическото здраве на човек. А според проучванията вземането на почивка за пътуване намалява депресията и стреса на работното място. Хората, които пътуват по-често от средното, имат по-ниски нива на стрес, по-малък риск от сърдечни заболявания, по-оптимистичен поглед върху живота и дори повече мотивация за постигане на цели.

Разбира се, важен фактор е и как ще протече пътуването ви, а до голяма степен това зависи от начина ви на придвижване. Скъпите таксита и претъпканият обществен транспорт не винаги са най-добрите варианти, когато искате да намалите напрежението, да се отпуснете и да си дадете няколко приятни дни.

Семейна рентакар агенция Луксъри Карс препоръчва да изберете кола под наем за една наистина пълноценна и отпускаща почивка от ежедневието. Колата под наем е най-добрият вид транспорт, тъй като ви позволява да имате свобода и гъвкавост, да не зависите от друг и да променяте маршрута си според собствените си желания. Това означава също, че можете да вземете колкото и какъвто багаж пожелаете, без да се налага да го разнасяте навсякъде, особено на места като обществения транспорт.

А това е съществен фактор, когато се отправяте към непозната дестинация със специфики, които могат да ви оставят леко объркани. 

С настъпването на зимата, пътуването с кола под наем може да ви даде още по-несравнимо усещане за щастие, когато управлявате сигурен автомобил, нает от компания, на която имате доверие. Пътуването извън града само по себе си може да е зареждащо преживяване. Заснежените пейзажи наоколо, съчетани с уюта в топлото купе на наетия от вас автомобил, ще ви предразположат към приятни мисли и планиране на наближаващите коледни и новогодишни празници.

Ако пътувате в чужбина, е добре да имате предвид, че пътните закони през зимата в европейските страни се различават значително. В случай че вече сте резервирали кола под наем, за да стигнете до следващата си ваканционна дестинация или пътувате по работа, вижте кои са основните законови изисквания за шофиране през зимата в европейските страни.

Държави, които изискват зимни гуми

Според европейските разпоредби за зимните гуми "гумите трябва да бъдат обозначени с M+S, ако са зимни гуми". M+S (Mud and Snow – Кал и сняг) е обозначение за зимни гуми. Обикновено се добавя и инициал с триъгълник и снежинка.

Законовата минимална дълбочина на грайфера на зимните гуми в повечето европейски страни е 3 или 4 мм. 

В зависимост от страната може да са необходими зимни гуми през определени периоди от годината при зимни условия.

Държави, които забраняват гуми с шипове

Зимните гуми без шипове са предназначени главно за страни в Централна Европа, тъй като метеорологичните условия са по-меки. В скандинавските страни зимата обикновено е по-снежна и ледена. Затова в тези страни зимните гуми с шипове са популярен избор, но пък са напълно забранени в Унгария и Полша.

За да помогне на хората да знаят кои гуми са подходящи, индустрията за гуми създава специфична маркировка - Ice Grip.

Къде са забранени гумите с шипове

В Белгия гумите с шипове обикновено са забранени. Те обаче могат да бъдат разрешени при извънредни метеорологични условия от 1 ноември до 31 март за превозни средства до 3,5 т.

В Швейцария гумите с шипове са разрешени, но е забранено да се използват при шофиране по магистрали.

И накрая, зимните гуми са задължителни при зимни условия за превозни средства, които са регистрирани в България и се препоръчват за посетители. От 15 ноември до 1 март шофьорите в нашата страна са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм”.

Закони за вериги за сняг в Европа

Холандия е единствената страна, която забранява веригите за сняг в Европа.

В Лихтенщайн, въпреки че зимните гуми не са задължителни, шофьорите трябва да носят вериги за сняг. Те трябва да се използват в там, където има знаци за това, като те трябва да бъдат монтирани на (поне две от) задвижващите колела на автомобила.

Носенето на вериги за сняг в автомобила е препоръчително в някои европейски страни и е задължително в други. Пътните знаци обикновено показват местата със стръмни пътища, където трябва да поставите вериги, преди да продължите.

Ако искате да се отправите към нови дестинация през по-студените месеци от годината, уверете се, че сте наясно със специфичните местни пътни закони. Така ще си гарантирате, че пътуването и престоят ви ще протекат възможно най-гладко.