На ски в Пампорово и Чепеларе с кола под наем

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Зимата е в разгара си и е време да планирате вашата незабравима ски ваканция с кола под наем в България. Ако вече сте избрали Пампорово и Чепеларе в Родопите за вашите зимни приключения, вероятно вече знаете, че изборът ви е отличен. И все пак, ето какво ви очаква там през сезон 2022/2023 г.

На ски с кола под наем в Пампорово

Курортен комплекс Пампорово e една от най-популярните ски дестинации в България. Намира се в централната част на Родопите, на 1650 м н.в., в подножието на връх Снежанка (1926 м). Пампорово се намира на 229 км от столицата София и на 15 км от областния град Смолян.

Почти всички ски писти в курорта започват от връх Снежанка, като тяхната надморска височина варира от 1926 м до 1400 м. Зимата в Пампорово се характеризира с обилна снежна покривка, достигаща над 2 м.

Важно предимство на ски комплекс Пампорово е липсата на опасност от лавини, както и на ураганен вятър.

На разположение на скиорите са 29 км писти за алпийски дисциплини с различни трудности, 30 км писти за дълго бягане, девет ски гардероба, 6 лифта с капацитет от 11 600 човека на час. Системата за изкуствен сняг е с обща дължина на заснежаване 4034 м.

Ски комплекс Пампорово разполага с отлична база за ски спортове. Пистите са с различна трудност, подходяща както за начинаещи и средно напреднали, така и за професионалисти и състезатели. Повече информация може да намерите тук.

На ски с кола под наем в Чепеларе

Пампорово се намира на 10 км от град Чепеларе – също известен български ски курорт. Община Чепеларе развива туризма в три обособени центъра – курорта Пампорово, град Чепеларе и съставните села на общината. Ски център Чепеларе разполага с над 20 км ски писти и ски пътища с поставена маркировка по европейски стандарти.

Една от основните писти в ски центъра е “червена” за напреднали, чиято дължина е 3250 м. Тя е оборудвана с най-модерната в България система за изкуствен сняг. 

На разположение на скиорите е и “зелена” писта за средно напреднали с дължина близо 6 км, както и няколко по-къси писти с различна трудност. За скиорите и сноубордистите е предвидена и “червена трудна” писта с дълбок сняг и дължина 1,2 км. Всички писти предлагат безплатен безжичен интернет.

След като курортен комплекс Пампорово и ски зона „Мечи чал“ се обединяват в един мегакурорта „Пампорово – Мечи чал“ през зимен сезон 2016/17 г. в България започва да действа най-голямата ски зона на Балканския полуостров. 

Връх Мечи чал (1872,6 м) се намира на 1 км Чепеларе и на 11 км Пампорово. В подножието му има хижа. „Мечи чал“ разполага с 12 писти с различна трудност с обща дължина 20 км, а трасето „Мечи чал – 1“ е най-дългата писта за ски алпийски дисциплини в България. Оборудвана е с влекове и четириседалкова въжена линия, стигаща до върха за 9 минути. Пистата има възможност да приема състезания от световен ранг.

Освен известните ски курорти с отлично развита хотелска мрежа, предлагаща всички туристически удобства, вие се намирате в магичната Родопа планина, което означава, че тук има още много какво да се види и прави. Научете повече за планината на Орфей тук

Съвети за шофиране на кола под наем по време на ски ваканция

Шофирането на кола под наем в непознат район може да бъде плашещо изживяване, особено при снежни условия. Затова преди да се отправите към избраната дестинация, отделете време, за да опознаете вашата кола под наем. Уверете се, че се чувствате комфортно зад волана, като и че знаете къде са всички контроли и функции – особено отоплението! Преди да потеглите, проверете дали всички пътници са седнали и закопчали коланите си, и дали ски екипировката ви е закрепена добре. Също така е важно да мислите за скоростта си. Може да носите много тежест, а щом сте се отправили на ски ваканция, това означава, че шофирате през планински терен. Карайте бавно и следете внимателно пътната маркировка.

Пътуването със ски и зимна екипировка вероятно означава, че ще имате нужда от повече товарно пространство. Нашата селекция от автомобили с голямо багажно пространство, като среден клас, комби или миниван, може да бъде идеалното решение за вас. В допълнение към това, може да искате да включите и други зимни аксесоари, за да шофирате с повече увереност в снежни или ледени условия.


Въпреки че много хора наемат по-големи коли за своите ски пътувания, икономичните и компактните автомобили остават много полулярен избор. Който и вариант да изберете, технически изрядни и оборудвани според сезона, колите под наем от Луксъри Карс са отличен избор за шофиране през зимните месеци до пистите на българските ски курорти. Резервирайте сега!