Жените или мъжете шофират по-безопасно?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Въпросът жените или мъжете шофират по-безопасно обикновено предизвиква сериозни дебати, като презумцията е, че жените по-често имат вина за автомобилни произшествия. Докато никой няма да признае, че представителите на противоположния пол са по-добрите шофьори, можем да погледнем статистики на катастрофите за последната година, за да потърсим обективен отговор на този въпрос.

ПО-ВИСОКИ НИВА НА АВТОМОБИЛНИ КАТАСТРОФИ ЗА МЪЖЕ

Вече са проведени редица проучвания, които показват, че повечето големи автомобилни произшествия се случват, когато зад волана са мъжете. Обаче това може да се дължи на факта, че има повече шофьори мъже, отколкото шофьори жени. Ето още няколко изследвания, въз основа на които не малко експерти определят жените като по-безопасни шофьори от мъжете.

ПОВЕЧЕТО ЖЕРТВИ НА ПТП СА МЪЖЕ

Знаехте ли, че всяка година има повече жертви на автомобилни произшествия мъже, отколкото жени? Една от основните причини за това е, че мъжете често участват в рискови практики, като превишаване на скоростта, шофиране в нетрезво състояние и неизползване на обезопасителния колан. По данни на МВР за 2017 г., пострадалите водачи на МПС по полов признак са 702 жени и 3 429 мъже. (Повече статистики на МВР за пътнотранспортни произшествия може да разгледате ТУК.)

За сравнение в САЩ за същия период са регистрирани 12 422 пострадали водачи мъже и 5 107 пострадали водачи жени.

Друго проучване на Центъра за безопасност на движението в САЩ сочи, че мъжете причиняват 6,1 милиона автомобилни произшествия годишно в сравнение с 4,4 милиона ПТП, причинени от жени-водачи. Все пак се предполага, че мъжете са изложени на риск в по-голяма степен от жените, заради по-големите разстояния, които изминават с автомобил.

ПО-НИСКИ ЗАСТРАХОВКИ ЗА ЖЕНИТЕ

В САЩ някои от нещата, които застрахователни компании изчисляват, когато определят процента и параметрите на формулираните рискове, са марката, моделът и годината на производство на автомобила, възрастта на клиента и кредитната му история. Защо жените плащат по-малко за автомобилна застраховка от мъжете? Според DMV статистическите данни показват, че жените по-рядко:

  • участват в автомобилни катастрофи;

  • нарушат правилата за движение по пътищата;

  • купуват коли, които са по-скъпи за застраховане;

  • шофират на по-дълги разстояния.

Поради тези причини те получават по-евтина застраховка от тази, която получават мъжете шофьори.

От 2011 г. в Европейския съюз е в сила директива, която забранява половата дискриминация при определяне на застрахователните цени.

РАЗСЕЙВАНЕ ПО ВРЕМЕ НА ШОФИРАНЕ

Разсейването е една от основните причини за пътнотранспортни произшествия. Според едно проучване, публикувано на сайта Mail Onlin, млади мъже, мъже, които шофират редовно, невротични хора или екстроверти, са по-склонни да се разсейват зад волана. В същото време жените се концентрират по-добре върху шофирането си.

Тестовете показват, че мъжете по-често поемат рискове, като минаване на червена светлина, прекомерно намаляване на дистанцията с предната кола, грубо включване в движението, използване на мобилен телефон.

Жените, от друга страна, са по-внимателни и предприемат допълнителни предпазни мерки при шофиране, като спиране на червена светлина, правилно използване на огледалата и намаляване на скоростта при наближаване на опасностите.

БЪДЕТЕ ПОДГОТВЕНИ И ЗАЩИТЕНИ

Истината е, че безопасността на нито един шофьор не е гарантирана, независимо от пола му или колко внимателно шофира. Пътят крие своите рискове и няма как да сме подготвени за всички опасни ситуации, които може да възникнат. Ето защо кола под наем от Луксъри Карс предлага на своите клиенти възможността да получат допълнително застраховане, когато управляват автомобил под наем.

Независимо дали сте жена или мъж, когато сте зад волана бъдете готови да реагирате бързо и адекватно във всеки момент. Защото това, че сте добър шофьор е нещо, което постоянно трябва да доказвате на себе си, а не на някой друг.