Как да намалите разхода на гориво?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Цените на природния газ постоянно се увеличават. С няколко лесни, но съществени стъпки може да намалите разхода на гориво, докато шофирате кола под наем от Луксъри Карс. Същевременно усилията в тази посока, ще имат благоприятен ефект върху околната среда, без това да засегне нормалното и безопасно пътуване.

НАМАЛЕТЕ ТЕГЛОТО НА АВТОМОБИЛА

Отървете се от всеки излишен грам, защото той увеличава разхода. Отстранете предметите, от които не се нуждаете в момента - детски принадлежности, фитнес оборудване, бутилки. За да превозвате всичко това, вие изразходвате повече гориво.

Поддържайте колата чиста. Вярвате или не, чистата кола, каквито са всички коли под наем в автопарка на Луксъри Карс, се плъзга във въздуха много по-ефективно, отколкото автомобилът покрит със слой пътна мръсотия и кал.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ДВИГАТЕЛЯ

При първото стартиране на двигателя, когато той все още е студен, изчакайте да загрее преди да потеглите. В противен случай ще изразходва повече гориво.

Следете всички отвори на автомобила да позволяват свободното преминаване на въздушния поток към мотора.

При паузи по-дълги от 30 секунди – например когато изчаквате спътник или сте в задръстване – изгасете двигателя, докато отново стане време да потеглите.

Използвайте препоръчаните от производителя масла и охладителна течност, и следете нивата им. Редовно почиствайте и сменяйтефилтрите. Въздушният филтър предпазва вътрешността на двигателя от замърсяване. Ако той е в изправност, разходът пада с близо 10 %. Коли под наем в София от Луксъри Карс, спазваме всички срокове за поддръжка на нашите автомобили, защото както вие, така и ние разчитаме на тях.

СМЯНА НА МАСЛОТО

Повечето шофьори са чували традиционно рекламираната препоръката за смяна на масло на всеки 6000 км. Но ако става дума за нова кола купена през последните 10 години, този интервал може да е преувеличен.

В действителност, ако шофирате автомобил на по-малко от 5 години, може да сменяте маслото на всеки 14 000 до 19 000 км. Някои модели се нуждаят от смяна на маслото не по-често от веднъж на всеки 20 000 км. Синтетичните масла увеличават значително работата на двигателя, като с тях може да изминете до 25 000 км преди подмяната. Твърде честата смяна на масло е чиста загуба на пари и разхищение на самия продукт.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ОПТИМАЛНОТО НАЛЯГАНЕ В ГУМИТЕ

Проверявайте редовно налягането в гумите. Когато то не е достатъчно, гумите създават по-голямо съпротивление при търкаляне и двигателят трябва да работи по-усилено. Като карането на велосипед със спаднали гуми – хабим повече енергия, защото педалите на колелото се въртят по-трудно. Оптималното ниво на налягането намалява разхода на гориво с 3 %.

СКОРОСТТА СЪЩО ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Високата скорост, както рязкото ускоряване и спиране не са добра идея, в случай че искате да намалите разхода си на гориво. Например, когато наближавате червен светофар, спирайте плавно, на метър от автомобила пред вас. Това е икономия с около 5 %.

Поддържането на постоянна скорост по време на шофиране извън града, намалява разхода с около 22 %.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ КЛИМАТИКА РАЗУМНО

Включената климатична инсталация, както отворените прозорци и люкове водят до значително увеличаване на натоварването, а оттам и на вашия разход. Използвайте климатика само, когато наистина е необходимо и потърсете баланса между вариантите за регулиране на температурата.

Шофирането със затворени прозорците дава на колата по-добра аеродинамичност и горивна ефективност.

ИЗПОЛЗВАЙТЕ СПИРАЧКИТЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

Всяко натискане на спирачките се отразява на разхода на гориво. Следете внимателно пътя и избягвайте излишната им употреба.

При спускане, поддържайте скоростта с предавките. Моторната спирачка не изисква гориво, докато при избор на неутрална предавка двигателят изразходва енергия, работейки на празни обороти.

НЕ ПРЕПЪЛВАЙТЕ РЕЗЕРВОАРА

Никога не препълвайте горивния резервоар. Спрете зареждането при първото или второто изщракване на пистолета, т.к. излишното гориво няма да бъде използвано ефективно за задвижване.

Резервоарът трябва да е плътно затворен. Разхлабената или повредена капачка е проблем. Дори да няма разлив на гориво, малко по малко то се изпарява. Проверявайте капачката, докато сте на бензиностанцията, за да не се налага да се отбивате там по-често.


Имайте предвид нашите съвети следващият път, когато видите, че автомобилът ви харчи твърде много. Коли под наем в София от Луксъри Карс ви пожелаваме приятни и икономични пътувания с нашите автомобили.