От какви документи се нуждаете, за да шофирате в ЕС?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Едно от най-важните неща, за които трябва да се погрижите, когато планирате пътуването си с автомобил в чужбина, е да проверите дали ще ви бъде необходима международна шофьорска книжка - International Driving Permit или International Drivers License.

Страните подписали Виенската конвенция, между които и България, признават International Driving Permit.  Документът е с валидност до 3 години или до изтичане на националната шофьорска книжка.

Международната шофьорска книжка не е валидна в страната, където е издадена. Т.е. ако е издадена в България, тук ще е валидно само българското свидетелство за управление на МПС.

ПРИЗНАВАНЕ НА СВИДЕТЕЛСТВОТО ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МПС В ЕС

Свидетелство за управление на МПС, издадено на територията на ЕС, се признава във всяка страна-членка при следните условия:

  1. Валидно е.
  2. Не е отнето временно, ограничено или анулирано в страната на издаване.
  3. Навършили сте необходимата възраст, за да управлявате превозното средство или съответната категория за тази страна.

ДОКУМЕНТ ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ В СТРАНА ИЗВЪН ЕС

При пътуване с личен автомобил в страни извън ЕС или страни, които не са подписали Виенската конвенция, водачът на превозното средство, трябва да разполага с международно свидетелство за управление на МПС. Издава се от Министерството на вътрешните работи (МВР) въз основа на валидно българско свидетелство. Валидността му съвпада с валидността на българската шофьорска книжка.

Отнето свидетелство за управление на МПС

Ако на водач, който има и българско и международно свидетелство за управление на МПС, му бъде отнето българското свидетелство, е длъжен в 7-дневен срок да върне и международното си свидетелство за управление на МПС.

Повече информация може да намерите на сайта на Изпълнителна Агенция Автомобилна администрация.

ДРУГИ ДОКУМЕНТИ, НЕОБХОДИМИ ЗА ШОФИРАНЕ В БЪЛГАРИЯ

Заедно с личната карта (или паспорт) и шофьорската книжка, за да шофирате в България са ви необходими и следните валидни документи на превозното средство:

  1. Регистрационен талон
  2. Талон за Годишен технически преглед
  3. Талон за застраховка (Гражданска отговорност)

Последните 2 документа, трябва да са съпроводени със съответните стикери, залепени на предното стъкло.

Как може да избегнете набавянето на някои от задължителните документите

Бихте могли да си спестите набавянето на някои от задължителните документи, необходими за шофиране в България, като наемете кола за времето на вашия престой в страната. Ето какво още се включва в наеманата цена на една добра rent a car агенция, като кола под наем в София от Луксъри Карс:

  1. Гражданска отговорност.
  2. Пълно автокаско (рент а кар каско).
  3. Платена пътна такса за територията на Република България (винетка)

Доставката на автомобила до летище София е безплатно!