5 ефикасни метода против прилошаване по време на път

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Ако сте човек, който страда от кинотеза, тогава знаете какво означава да ви прилошее по време на пътуване - замайване, потене, гадене, повръщане… За щастие има много различни медикаменти за смекчаване или преодоляване на симптомите, но има и няколко лесни правила, които може да спазвате, за да не ви прилошава, когато пътувате. Вижте 5 от тях, подготвени от кола под наем в София от Луксъри Карс.

Кинотеза

Болестта на пътуването или кинетоза, е широко разпространено състояние, чиито симптоми - гадене и повръщане, се проявяват по време на път. Смята се, че то засяга около 1/3 от световното население.

Неразположението възниква при разминаване между възприятията за движение, идващи от очите и вестибуларния апарат:

 • виждаме, че се движим, но не го усещаме;
 • усещаме, че се движим, но не го виждаме;
 • виждаме и усещаме, че се движим, но между двете възприятия няма синхрон.

Учените предполагат, че главният мозък възприема това като сигнал за попаднала в организма отрова, която влияе на сетивата и която трябва да бъде изхвърлена чрез повръщане.

Най-често неразположението се появява при возене в кола или автобус. През по-голяма част от времето очите се фокусират върху заобикалящи неподвижни предмети, докато вестибуларният апарат отчита непрекъснато движение. Как да смекчите неприятните симптоми:

 1. ПОДХОДЯЩИ ХРАНИ И НАПИТКИ

Минималният прием на храна преди пътуването и избягването на мазни или пикантни храни, е много важно правило, за да избегнете прилошаването при пътуване. Това обаче не означава, че трябва да гладувате, защото гладът също причинява прилошаване и всъщност може да влоши нещата още повече. Хапнете лека и свежа закуска, преди  да потеглите.

Някои хора се кълнат, че джинджифилът е отлично средство против гадене Ще намерите джинджифилови бонбони или пресни корени за чай в диетичните и здравословните магазини. Подгответе термус с напитката за пътуването и я приемайте на малки глътки (стига да не се задават завои!). Традиционната китайска медицина препоръчва чай от пресен джинджифил, мента и мед, или от пресен джинджифил и портокалова кора.

Забравете за алкохола и подсладените сокчета, ако искате да избегнете прилошаването.

 1. ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩА ПОЗИЦИЯ В ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО

Ако можете да избирате къде да седите, следвайте тези общи правила:

 • При пътуване с автомобил, седнете на предната седалка, или още по-добре шофирайте вие. Това ще ви осигури чувства за по-голям контрол.
 • При пътуване по въздух, изберете седалката над крилото на самолета, за да изпитате по-малко движение.
 • Ако пътувате по вода, имайте предвид, че в средните кабини движението се усеща по-слабо.
 • Във влака не забравяйте да седите с лице към движението, а ако ви прилошее задръжте погледа си в една точка напред към хоризонта.
 1. СВЕЖИЯТ ВЪЗДУХ И РАЗГОВОРИТЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ЧУДЕСА

Застояването в запарено, затворено пространство, пълно с хора, може да провокира прилошаването. Поемането на чист въздух с няколко дълбоки, успокояващи вдишвания, е най-сигурният метод за облекчаване на симптомите.

Ако сте на лодка, отправете се към палубата и започнете разговар с други пасажери, за да отвлечете ума си. Ако сте на задната седалка на кола под наем, отворете прозореца и помолете водача да спре при възможност, за да излезете и възстановите дишането и кръвообращението си.

Каквото и да става, не проверявайте имейлите или социалните мрежи през смартфона, тъй като гледането надолу ще ви довърши.

 1. ЛЕКАРСТВА БЕЗ РЕЦЕПТА

Ако се притеснявате, че никой от горните съвети няма да сработи при вас, отбийте се до аптеката и купете таблетки за пътуване или пастили. Имайте предвид, че трябва да започнете приема им преди пътуването, в зависимост от инструкциите. Някои от тях могат да причинят сънливост или алергични реакции. Бременните жени трябва да ги избягват.

Макар че е възможно да не действат при всеки, тези лекарства понякога имат успокояващ ефект и убеждават мозъка, че няма да ви прилошее. Може да се използват и при деца, които не винаги са в състояние да контролират околната среда, също както възрастните.

 1. АЛТЕРНАТИВИ БЕЗ ДРОГА

Има различни алтернативни методи, които хората използват, за да неутрализират кинотезата. Сред тях са акупунктура, упражнения за вестибуларния апарат, специални музикални записи и дори хипноза. В случай че страдате от хронична болест на пътуването, проучете възможностите. Всички те са шанс да победите ужасните симптоми и да изживеете пълноценно радостта от пътуванията си. Ако не сте склонни да приемате лекарства или сте бременни, това може да се окаже добра опция за контрол над гаденето.