Как да смените спуканата гума на вашата кола под наем?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Да спукаш гума в движение е едно от най-неприятните неща, но то може да ви сполети дори когато сте с кола под наем. Все пак при спазване на основните правила за поддръжка на гумите, рискът намалява значително. Добре е да знаете, че може да разчитате на технически изрядни автомобили от автопарка на Луксъри Карс. Вижте как бързо да смените спуканата гума на пътя, така че да не губите нито миг от лятото.

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ГУМИТЕ НА АВТОМОБИЛА

 • Следете редовно налягането в гумите.

Меките гуми повишават температурата, износват се по-бързо и увеличават разхода на гориво. Комбинацията от висока скорост и ниско налягане е изключително рискова за гумите.

 • Съобразявайте се с индекса на натоварване на гумите на превозното средство.
 • При паркиране избягвате допирането на гумите до бордюрите, тъй като това може да нанесе щети по стените им.

Снимка: letni-gumi

 • Проверявайте гумите по-често при рискови обстоятелства, като горещини, лоша настилка или след удар в бордюр или дупка. При нараняване в гумата може да проникне влага, която да повреди каучука отвътре.

КАК ДА ОВЛАДЕЕТЕ АВТОМОБИЛА, АКО СПУКАТЕ ГУМА В ДВИЖЕНИЕ?

Ако спукате гума в движение, запазете спокойствие, дръжте волана изправен, намалете скоростта и оставете автомобила да се придвижи встрани от шосето. Най-важно е да съобразите бързо дали се е спукала предна или задна гума, тъй като действията в двата случая се различават.

Спукана предна гума

Обикновено при движение, автомобилът влече в посока на спуканата гума. Ако тя е предна, стремете се да запазите траекторията на движение, чрез леки и стабилни движения на волана.

Намалете скоростта с няколко плавни дръпвания на ръчната спирачка, като същевременно отпуснете педала на газта. Внимавайте да не блокирате задните колела, за да не се завъртите. Спазвайте необходимата дистанция с автомобила пред вас. Така ще си дадете време да реагирате, ако се наложи.

При спукана задна гума

В случай, че сте спукали задна гума, колата ще започне да криволичи наляво-надясно. Стремете се да поддържате равномерна инерция. Дръжте волана уверено и плавно насочвайте колата напред.

Не натискайте спирачките, защото ще се завъртите моментално. При рязко отпускане на газта, криволиченето ще се засили. Най-добре редувайте отпускане с леко подаване на газ. Така ще запазите инерцията, докато постепенно намалявате.

СМЯНА НА СПУКАНАТА ГУМА

Ако разполагате с изправна резервна гума, крик и гаечен ключ, отбийте на безопасно разстояние от движението, поставете светлоотразителна жилетка и триъгълник и сменете спуканата гума.

 • Светлоотразителният триъгълник се поставя най-малко на 30 м от колата.
 • За високоскоростни пътища и магистрали минималното разстояние е 100 м.

Включете аварийните светлини, оставете колата на скорост и дръпнете ръчната спирачка. Подпрете с подходящ предмет двете страни на гумата, която се намира по диагонал на тази, която ще сменяте. Така ще осигурете колата срещу потегляне.

След като подготвите всичко, може да започвате.

 • Отстранете таса, ако има такъв.

Разхлабете болтовете на джантите, без да ги сваляте. Обикновено точната позиция за поставяне на крика е от двете страни на рамката на колата - зад предните или пред задните гуми. След като поставите стабилно крика, повдигнете колата на 10 см.

 • Свалете разхлабените болтовете и свалете спуканата гума.

Снимка: novi-gumi

Поставете я под прага на автомобила, близо до крика. Ако крикът поддаде, автомобилът ще легне върху гумата, а не върху земята, което би затруднило повторното и повдигане.

 • Поставете резервната гума, като изравните дупките с тези, в които трябва да влязат болтовете. Поставете болтовете на мястото им и ги затегнете колкото може.
 • Ако сте поставили спуканата гума до крика я преместете, спуснете крика внимателно и затегнете болтовете докрай.
 • Приберете спуканата гума и всички принадлежности.
 • Проверете налягането в сменената гума.

В случай, че е спаднало, ще трябва да го възстановите до необходимото ниво. Когато сте готови с всичко, продължете пътуването си, след като внимателно се включите в движението.

Грижете се правилно за гумите на превозното средство и те ще ви се отблагодарят с дълги и безопасни пътувания!