Пътен инцидент с кола под наем - какво покрива застраховката ви?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Всеки клиент има застраховка, която е включена в резервацията му за кола под наем, включително относно отговорността в случай на злополука. За вашия наемен период, може да закупите допълнителни застраховки, които ще ви осигурят по-добра защита. Застрахователният договор може да урежда и сумите, които клиентът трябва да плати в различни ситуации.

КАКВО ДА ПРЕДПРИЕМЕТЕ В СЛУЧАЙ НА ИНЦИДЕНТ С КОЛА ПОД НАЕМ?

1. Останете спокойни и анализирайте ситуацията, не бягайте от мястото на инцидента!

Бягството от пътен инцидент е наказуемо от закона, така че е важно да запазите самообладание. Спрете веднага и установете щетите.

2. Обезопасете мястото на инцидента

Защитете зоната на аварията: Разчистете пътя и маркирайте зоната със светлоотразителен триъгълник. Той се постава на разстояние не по-малко от 30 м (в пътната лента, заета от автомобила) и срещу посоката на движение на заобикалящите превозни средства. Ако повредата е настъпила на автомагистрала, скоростен път или пътища с разрешена скорост на движение над 90 км/ч, предупредителният светлоотразителен триъгълник се поставя на разстояние не по-малко от 100 м след автомобила.

Определете разстоянието с крачки. Ако приемем, че нормалната крачка на възрастен човек е с дължина 50 см, значи 2 крачки се равняват на 1 м, следователно 60 крачки ще са 30 м.

3. Веднага позвънете на Пътна полиция, Пътна помощ или Бърза помощ (ако е необходимо)

Аварийните номера са безплатни и винаги можете да позвъните от мобилния си телефон. В случай че има ранени, опитайте да ги успокоите, а ако има пострадал мотоциклетист, е важно да не сваляте каската му.

4. Документирайте инцидента

Опишете инцидента на хартия. Снимайте автомобилите от произшествието, запишете имената и телефонните номера на участниците и свидетелите. Ако някои от тях отказват да ви ги дадат, изчакайте пристигането на полицията.

Съвет: Бъдете подробни и обстоятелствени. Това ще ви позволи да се съсредоточите върху другите етапи от отчета, след като се върнете на пътя.

5. Информирайте вашата компания за кола под наем относно аварията

Информирайте свеовременно rent a car агенцията за инцидента на номерата, вписани във вашия договор. В зависимост от застраховките, които включва, може да очаквате различна степен на съдействие.