Повече толерантност на пътя – по-малко произшествия

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Отговорността на пътя е тема, която много често е на дневен ред, но често по неприятни поводи.

За съжаление, за отговорността, която носим на пътя, се сещаме едва тогава, когато станем свидетели на поредното пътнотранспортно произшествие. Не бива да забравяме взаимното уважение, което, ако проявяваме всеки ден, като участници на пътя, то стряскащата тенденция, за която чуваме всеки ден от новините, може да бъде превърната в положителна такава.

В основата на тази мисия за дни с все по-малко произшествия, жертви и пострадали на пътя, стои толерантността.

Всеки ден, когато сядаме зад волана, качваме се на велосипеда, мотоциклета или пък решаваме да стигнем до крайната цел пеша, ние трябва да се замисляме за това колко важни са тези на пръв поглед малки качества. Част от нашите граждански задължения е да спазваме правилата за движение по пътищата. Това трябва да се случва на ниво система, за да има видими резултати от промяната.

Независимо дали сме от страната на шофьора, моториста, велосипедиста, или пешеходеца ние трябва да сме наясно, че имаме и задължения като участници в движението по пътищата. От друга страна, трябва да уважаваме правото на другите да се чувстват безопасно, ставайки част от движението на пътя. Развитието на тези социалните и граждански компетентности у всеки от нас трябва да бъде на добре осъзнато ниво, за да поемем по пътя на промяната. 

За съжаление, тенденциите за броя на загиналите по пътищата на страната ни всяка година е все по-страшна.

Хилядите пътни инциденти нерядко завършват с фатален край, а много от пострадалите остават с травми за цял живот. В основата на хилядите пътнотранспортни произшествия  се корени факторът човешка грешка. Грешка, породена от липса на грижа за другия, забързаност и пренебрегване на правилата. В такава ситуация няма по-малко виновни, всички носим солидарна отговорност за поведението си на пътя. Ето защо всички ние – шофьори, велосипедисти, мотористи и пешеходци, трябва да бъдем по-търпеливи, по-добри и отговорни, когато излизаме на пътя.

С призив „Да бъдем по-толерантни на пътя!“ целим да намалим пътнотранспортните произшествия.

Нека бъдем отговорни и внимателни на пътя, да уважаваме останалите, за да превърнем стряскащата тенденция в положителна. Ако съумеем да повярваме, че всеки ден наша отговорност е да пазим живота на всички участници в движението, то новините могат да не започнат с поредната катастрофа. Да спазваме правилата за движение по пътищата и да се уважаваме взаимно - ключът към едно по-добро и по-толерантно отношение на пътя. 

Повече толерантност на пътя – по-малко произшествия, за да се приберем живи и здрави при хората, които ни обичат и чакат вкъщи!