5 съвета за пътуване с кола през лятото

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

В случай че вече сте избрали следващата си дестинация за почивка през лятото, трябва да отделите и нужното време за подготовка. Независимо дали ще използвате собствения си автомобил, или поради лични съображения ще се възползвате от евтина кола под наем, организацията на пътуването ви би била страхотна, ако спазите някои правила. За да си осигурите едно незабравимо пътуване, подбрахме 5 съвета за пътуване с кола през лятото, които ще ви помогнат за по-комфортно пътуване. 

1. Внимавайте с багажа

Независимо за колко време ще отсъствате, постарайте се да вземете само най-нужното ви при приготвянето на багажа. Препълването на багажника с много товар, освен че оказва влияние върху теглото на автомобила, може да повлияе и върху управлението на превозното средство. Ако въпреки това багажът ви е доста, то възможността да поставите остатъка върху тавана на колата никак не е лоша. По този начин няма да закриете и задния прозорец, което да наруши видимостта ви назад.

2. Осигурете си резервна гума и инструменти

Макар че това са задължителни атрибути, които трябва да присъстват в колата ви, уверете се, че сте ги сложили в багажника на колата. Все пак могат да възникнат непредвидени ситуации и да спукате гума по време на път или да възникне друга повреда, която бихте могли да отстраните сами. Подходете с нужната практичност при товаренето и нека резервната гума и инструменти бъдат лесно достъпни. Все пак няма да е много приятно купчини багаж да се озоват на пътя, докато стигнете до нужните ви гуми и инструменти. А и няма да загубите излишно време в прехвърляне на багаж. Сигурни сме, че нямате търпение да стигнете до крайната точка възможно най-бързо!

3. Бъдете внимателни на пътя

Вълнението около предстоящото пътуване може да ви е разсеяло дотолкова, че да не влагате достатъчно внимание по време на шофиране. Това обаче може да ви изиграе лоша шега, а и все пак искате да стигнете до мястото за почивка безпроблемно, нали? Затова подходете с нужното внимание на пътя. Ако пътувате със семейството си, голяма е вероятността да се разсеете, а при каране на кола, секунда невнимание е достатъчна да изгубите контрол над нея. Преди всичко бъдете внимателни, не изпускайте пътя от погледа си!

4. Правете си достатъчно почивки

Правилната организация на времето със сигурност ще ви осигури бързото пристигане до мястото ви за почивка. За целта обаче трябва да бъдете достатъчно отпочинали. И това важи както за деня преди пътуването, така и за почивките по време на път. Шофирането е изморителна дейност, а всички знаем, че когато човек е уморен, не е достатъчно ефективен и съсредоточен. Почивайте си, когато се почувствате изморени, а и през определени интервали от време. Ако има кой да ви смени зад волана по време на пътуването, ще бъде супер, но невинаги имаме този късмет!

5. Безопасност за всички пасажери

Ако цялото семейство е на път, то със сигурност на задната седалка ще има и едно или няколко лудуващи деца. Децата са нетърпеливи, но по време на път трябва да бъдат максимално обезопасени. За целта използвайте безопасни колани и детски столчета. Домашният ви любимец би бил не по-малко търпелив от децата. Свободното му движение в колата в никакъв случай не е добра идея. Ето защо той също трябва да бъде обезопасен с колан или подходящ аксесоар за неговия престой по време на път.