2018-2019 – кои са най-продаваните коли в света?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Да имаш кола е страхотно удобство, но поддържането на личен автомобил отнема много време. Освен постоянната поддръжка, ремонти и свързаните с тях разходи, финансовите средства за гориво са също един от многото фактори, свързани с притежаването на автомобили. Наемането на кола под наем обаче може да спаси човек от всичко това и прави пътуването забавно и дори безпроблемно. Ползването на возило по този начин косвено предоставя и друга полза. Така се спестяват време и пари, а за вас остава само удоволствието от пътуването.

Може би ще е интересно да се разбере кои са най-продаваните коли през изминалата година и как се движи пазарът на коли през първото шестмесечие на 2019 година?

Марката Ford е абсолютен бестселър с огромни продажби за 2018, сочат експертите от аналитичната компания JATO Dynamics, която прави статистика за световните продажби на нови автомобили за 2018 г. на 56 ключови пазара. Статут на най-продаван автомобил има пикапът Ford F-Series с резултат от 534 827 продадени коли (+ 3% в сравнение с 2017 г.). Този модел е огромен успех в страните от Северна и Южна Америка.

Второто място в световните продажби принадлежи на компактния японски седан Toyota Corolla. Третото място в списъка на световните автомобилни бестселъри е защитено от абсолютния лидер Volkswagen Golf (431 837 продажби, + 0,6%).

В ТОП 10 са още следните автомобили: Honda Civic и Toyota RAV4, които изместват Nissan X-Trail на шеста позиция. Следващите най-продавани коли са: Volkswagen Passat, Honda CR-V, Honda HR-V и Chevrolet Silverado.

Интересното е, че класацията ТОП 50 включва и три чистокръвни китайски автомобила. Миниванът Wuling Hongguang заема 19-а позиция по продажби, 26-та е запазена за Haval H6, а 29-а е за компактния кросоувър Baojun 510.

Днес Китай е най-големият автомобилен пазар в света, с 12 234 244 нови автомобила. Второто място по продажби заема САЩ със стойност от 8 624 189 автомобила, а третото място е за Япония с показател 2 691 054 автомобила. Следват Индия, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Бразилия и Канада.

2019 – какво ново?

Тенденцията се запазва… Ford F-Series – с 214 611 продадени коли - е тотален фаворит за първото шестмесечие на 2019. Да, неговите продажби продължават да се покачват, макар и само с 0,2%, въпреки засилената конкуренция от Ram, Chevrolet и GMC. Ford Fusion Energi Titanium също стои добре на световния пазар на коли – направо грабва окото с изящния си дизайн.

Новият Ram Pickup спечели наградата 10 Best Trucks и SUVs за 2019 г. и изглежда, че и потребителите са доволни от него.

Mazda CX-5 е красив компактен луксозен кросоувър. Но луксът не е единственият му плюс, Mazda е с технологията G-Vectoring Control Plus.

Sierra е с редизайн и продажбите са доста добри на пазара. А от началото на 2019 г. Subaru Forester се радва на силни продажби, като общият брой продадени коли досега е с 9,6% повече от миналата година.

Jeep Cherokee  - цели 49 420  продадени коли от началото на годината. Малко странно е, защото той не е най-луксозният, но пък е много търсен.

Разбира се, годината не е приключила и пазарът на коли е доста особена категория. Така че можем само да очакваме какво ново ще има през второто шестмесечие на 2019!