Пътни глоби от КАТ: освободени ли сме от тях с кола под наем?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

В много случаи използването на кола под наем е удобен, практичен, а често и належащ начин за осигуряване на придвижването ни – бизнес или лично пътуване, превозване на гости, осигуряване транспорт за масови мероприятия. Не бива да забравяме, че като всяка друга наета стока, и колата под наем е наша отговорност, докато я използваме. Освен моралното задължение да останем коректни към компанията, предоставила ни автомобила, трябва да сме наясно, че носим лична административна отговорност пред органите на реда за извършени нарушения в периода на шофирането Ѝ.

Използването на кола под наем не ни освобождава от отговорност.

 

С подписването на договора за наемане на автомобила ние се задължаваме да заплатим и всички глоби, ако са ни били наложени такива, докато сме използвали услугата. Вярно е, че системата на КАТ към момента е доста объркана и наказателните постановления се бавят с месеци, но за компанията, отдаваща коли под наем, е лесно да установи кой е шофирал към датата на извършване на нарушението.

 

Със собствена или кола под наем –отговорността е лична.

 

Не бива да забравяме, че главното предназначение на глобите е възпитателно – спазването на ограниченията и правилата за движение предотвратява инциденти и спасява човешки животи. Без значение дали шофираме личен автомобил, или кола под наем, ние носим отговорност най-вече за нас и нашите близки. А когато шофираме кола под наем, вниманието ни трябва да бъде изострено още повече, защото това не е нашият автомобил. Макар и предоставяно в изрядно техническо състояние, всяко превозно средство има своите особености, за които не подозираме.

 

Нарушенията на пътя непрекъснато се увеличават.

 

Според статистиката на КАТ, установените нарушения в последните години непрекъснато увеличават своя брой, независимо от засиления контрол. Ето някои от най-често срещаните провинения и санкциите, които може да очакват водачите, нарушили Правилника за движение по пътищата:

  • Неправилно паркиране. Проблемът с недостатъчното паркоместа е надвиснал от години над големите градове и скоро едва ли ще бъде напълно решен. Санкциите за неправилно паркиране започват от 20 и могат да достигнат до 200 лева, както и до отнемане на контролни точки;
  • Шофиране в бус лента. Водачите, решили да изпреварят трафика с шофиране в бус лентата, ги грози глоба от 50 лева;
  • Превишаване на скоростта. Несъмнено това е едно от най-честите нарушения на пътя. Неспазване ограниченията на скоростта е и основната причина за пътно-транспортни произшествия. Фиксираните глоби започват от 20 и достигат до 700 лева в населените места, като водачът е заплашен и от отнемане на шофьорска книжка за срок от 3 месеца;
  • Причиняване на катастрофа. Несъмнено най-неприятното събитие, което може да настъпи на пътя. В този случай освен административната санкция от 200 лева, водачът може да понесе и наказателна отговорност. Не са за пренебрегване и разходите по отстраняване на щетите по автомобила, бил той личен или кола под наем.

 

За да избегнете неприятните емоции от срещите с КАТ, както и допълнителното оскъпяване за предоставената ви кола под наем, бъдете внимателни. Шофирайте разумно и спазвайте Закона за движение по пътищата.