Какво не трябва да правим с колата си през зимата?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Редовната поддръжка и правилната експлоатация на автомобила е от съществено значение за сигурността и комфорта на пътя. Още в по-голяма степен това важи в зимни условия, когато трябва да полагаме по-внимателни грижи за колата. И въпреки това хиляди шофьори допускат елементарни грешки – къде от незнание, къде от немарливост или по други причини.

 

Да започнем с очевидното: Не карайте с летни гуми

 

Всеки отговорен водач е наясно с това. Но има немалко шофьори с години стаж по пътя, които продължават да повтарят едни и същи грешки. Често се случва например при минусови стойности на термометъра да “падне” акумулаторът, т.е. да няма достатъчно пусков ток, който да запали двигателя. При такъв проблем е излишно да се върти продължително стартерът – ако моторът не избръмчи при първото или второто завъртане на ключа, няма да се случи и при третото и т.н. Помолете съседа да ви подаде електричество с кабели или извадете акумулатора и го оставете да се зареди продължително, ако разполагате със съответното устройство.

 

Не шофирайте със студен двигател

 

Независимо дали автомобилът е взет под наем, служебен или личен, грижата като добър стопанин е важна. Двигателят има нужда от време, за да достигне до оптимална работна температура, дори и през лятото. А при зимни условия това се случва още по-бавно. Така че е добре да изчакате няколко минути, преди да потеглите, за да може маслото да достигне до всяка точка от системата. Използвайте този период, за да почистите колата от натрупал сняг и заледяване. Избягвайте да чистите стъклата с чистачки – трябват ви няколко минути, за да изстържете леда и да премахнете снега, тъкмо и колата ще загрее достатъчно, за да работи добре и двигателят, и парното.

 

Често срещан проблем през зимата е замръзване на ключалката или на вратите. Заливането с гореща вода е доста спорно решение, защото може и да сработи за момента, но впоследствие нанася вреди на уплътненията. Употребата на препарати от типа на WD-40 помага за премахване на конденза, но трябва да се дозира внимателно, защото може да отстрани и смазката.

 

Поддържайте горивото в резервоара на добро ниво

 

Продължителното шофиране на “резерва” по принцип трябва се избягва, а през зимата – съвсем. Светне ли лампичката, заредете възможно най-скоро. Да, при първата поява на индикацията в резервоара обикновено има между 7 и 10 литра гориво, т.е. дава ви се толеранс от няколко десетки километра, докато спрете на бензиностанцията. Но е добре при зимни условия да поддържате ниво на бензина или дизела поне около 15 литра, за да не “изсъхва” помпата.

 

И да завършим с още нещо очевидно – не използвайте ръчна спирачка. Поне не и при температури под минус 5 градуса. Рискувате при замръзване да не успеете да я свалите, което пък да наложи продължителна работа на колата и дори шофиране със светеща индикация (при минимална скорост и първа-втора предавка, разбира се), докато най-сетне се освободи ръчката.