Какво трябва да знаете за електронните винетки при ползването на кола под наем?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Някои европейски държави все още разчитат на пътни такси за финансиране поддръжката на пътната им мрежа, други обаче вече въведоха електронна разплащателна система за винетни стикери. България е една от европейските държави, в които от началото на 2019 г. се въведе използването на електронна винетка, а с настъпването на март 2020 г. влиза в сила и системата за тол таксуване за тежкотоварни автомобили.

Днес използването на кола под наем е практично и удобно решение, което в някои случаи дори е и наложително, независимо дали става въпрос за бизнес, или лично пътуване. Какво трябва да знаете за нововъведените е-винетки и важат ли правилата като при ползването на личен автомобил, в случай че вземате кола под наем? Съвсем накратко ще представим отговорите на тези въпроси в следващите редове.

В кои случаи се изисква използването на е-винетка?

Мрежата, обхващата републиканските пътища в България, бе актуализирана и утвърдена с решение на Министерския съвет от края на 2018 г, което доведе до влизането в сила на електронна разплащателна система от следващата календарна година. Съгласно въведените промени, всички автомобили, движещи се по републиканската пътна мрежа на България, е необходимо да бъдат оборудвани с валидна електронна винетка с настъпването на 2019. От 17 февруари тази година пък камери на АПИ следят за редовността на всеки автомобил и при засичане на такъв с невалидна е-винетка, автоматично влиза в базата данни на тол системата.

Е-винетка и отговорности при ползването на кола под наем

В случай че се възползвате от услугите на рент а кар агенция, наличието на валидна е-винетка е задължително условие. Без значение дали карате личния си автомобил, или за по-голямо удобство сте решили да вземете кола под наем, важно е да бъдете сигурни за валидността на електронната винетка на автомобила, с който тръгвате на път. Наред с това, не бива да забравяте, че наемането на автомобил носи със себе си и личната административна и морална отговорност при ползването му. Тоест, освен платена валидна е-винетка, чиято отговорност е на компанията, отдаваща превозното средство, вие, като шофьор на наетия автомобил, носите отговорност пред закона.

Затова, за да бъдете спокойни по време на своето пътуване в България, уверете се, че сключвате договор за кола под наем с утвърдена рент а кар агенция. Подхождайки предвидливо, освен гарантиране на сигурност по време на управление, наличието на валидна електронна винетка ще ви спести излишни главоболия и евентуални забавяния в случай на спиране за проверка от контролните органи.