Как се кара автоматик или кола с автоматична скоростна кутия?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Колите с автоматични скоростни кутии навлизат все по-осезаемо и сред българските шофьори, особено сред по-младите такива и голяма част от дамите.

Малко хора знаят, че автоматикът е създаден за нуждите на американската армия още в средата на миналия век. Едва напоследък обаче този тип управление на автомобила започва да намира сериозна почва и у нас.

Шофьорите от “старата школа” не биха заменили никога любимата си ръчна трансмисия, но настъплението на автоматиците е факт.

Как обаче се шофира с автоматична скоростна кутия?

Да започнем оттам, че левият крак на водача практически не участва по никакъв начин в управлението на автомобила. Съединителят не съществува в този си вид при автоматиците и единият крак почива през цялото време.

Внимавайте по навик да не натиснете докрай педала на спирачката, бъркайки го по усет със съединителя от автомобилите с ръчна трансмисия. Това няма да доведе до нищо добро.

Друга особеност при автоматиците е, че ръчната спирачка играе съществена роля, сравнено с колите с ръчна трансмисия. С времето ще свикнете, че ръчната спирачка винаги следва да бъде активирана при паркиране. Едва след това можете да насочите скоростния лост към режим “паркинг” (P) и да напуснете автомобила.

Тук е моментът да посочим, че е от изключителна важност да не активирате режим “паркинг”, преди автомобилът ви да е в пълен покой. В противен случай рискувате да нанесе повреда на механизма на скоростната кутия.

Друг важен детайл е да забравите и за включването на “неутрален” режим (N), докато автомобилът е в движение.

Абсолютно излишно е и да го активирате, докато сте на светофар например и чакате зелена светлина. Неутралният режим е предазначен най-вече за извънредни случаи, като например аварии и теглене от страна на друг автомобил.

Вероятно вече сте наясно, че същината на автоматичната скоростна кутия е в това, че автомобилът сам сменя различните скоростни предавки, позволявайки ви да елиминирате тази грижа по време на шофиране. Вие също можете да превключите на определена предавка, но това ще ограничи възможността да превключите на по-висока такава.

Иначе казано, бихте могли сами да изберете втора предавка, но впоследствие не бихте могли лично да преминете към трета. Нещо подобно можете да направите по време на спускане по наклон, когато има вероятност автомобилът да се засили и да започне автоматично да превключва на по-висока скорост.

Експертите обаче съветват да не използваме по този начин автоматичната си скоростна кутия, за да не ѝ навредим.