Коли под наем: кратка история на този бизнес

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Независимо дали сте пристигнали в по-голям град или посещаван от туристите курорт, най-вероятно поне няколко пъти ще попаднете на рент-а-кар услуга.

В случая, разбира се, говорим за отдаването на коли под наем - бизнес, чието възникване датира от началото на миналия век.

В основата на бизнеса е наличието на множество клонове на съответната рент-а-кар компания, което позволява на клиента да наеме автомобила от едно място и да го върне на друго. Най-често клоновете за автомобили под наем се намират в близост до летища или в по-натоварените градски райони, където се предполага, че има най-голямо търсене на този тип услуга.

С развитието на автомобилната индустрия и технологиите, рент-а-кар компаниите предлагат и все повече “глезотии” на своите клиенти: застраховки, системи за навигация и забавление, мобилни телефони и wi-fi връзка, детски столчета и други.

Самото възникване на рент-а-кар бизнеса се свързва с автомобилния магнат Хенри Форд и произвеждания масово от неговата компания автомобил Модел-Т. Една от първите стъпки в това отношение обаче прави предприемачът от САЩ Джо Саундърс, който през 1916 година закупува автомобил с идеята да го отдава под наем. В началото Саундърс стартира новия бизнес със само една кола, но след половин година автомобилите в гаража му наброяват 18 - всичките от линията Модел-Т. Бизнесменът отдава автомобилите на цена от 10 цента на миля, а създадената от него компания не спира да се разраства.

Десет години по-късно, рент-а-кар бизнесът на Джо Саундърс е вече на съвсем различно ниво. Компанията му има офиси и гаражи в 56 града в цялата страна. В средата на века, Саундърс продава бизнеса на компанията “Авис” за сумата от 500 000 долара - една впечатляваща цифра за онова време.

Кризисни за рент-а-кар бизнеса обаче се оказват годините на Голямата депресия, когато повечето компании с подобна дейност обявяват фалит, притиснати от кризата. Всичко отново тръгва нагоре след Втората световна война, а основна причина за това е и скоростното развитие на самолетния и ЖП транспорт. Предприемачите бързо се ориентират, че откриването на рент-а-кар офиси в близост до летища и гари е истинска “златна мина”.

Същевременно този бизнес полага основи и на Стария континент. През 1912 година в Мюнхен е създадена компанията Sixt Autofahrten, която днес разполага с над 4000 офиса в 90 различни държави. Немската компания, създадена от Мартин Сикст, е и първата, която въвежда плащането с кредитни карти в рент-а-кар бизнеса.