Как да използваме климатика на автомобила през лятото?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Наличието на климатик в съвременния автомобил отдавна не е просто екстра, а фактор с ключово значение за осигуряване комфорта по време на пътуване. Липсата на такъв е особено осезаема през лятото, когато температурите навън достигнат над 25-30°C. Редица са важните функции, които има съвременният автомобилен климатик - той е отговорен за поддържане на оптималната влажност на въздуха и пречистването му чрез наличните филтри. Осигуряването на подходящия микроклимат в купето оказва влияние върху безопасността по време на шофиране, тъй като високите температури през лятото водят до допълнителна умора за водача. По този повод подбрахме няколко важни съвета за ефективната и безпроблемна работа на климатика през лятото.

Управление на ръчна или автоматична климатична система

По-старите автомобили разполагат с ръчна настройка на климатика, като при нея основно можете да регулирате желаната температура, силата на въздуха и кои вентилационни отвори да се използват. Малко по-различно стоят нещата при автоматизираните климатични системи, по-известни като климатроници. Тук вие задавате температурата, която желаете да достигнете в купето, след това климатроникът автоматично преценява температурата на въздуха, която да вкарва, с какъв интензитет да става това и през кои отвори. Използването на функцията “Auto” при управление на автоматична климатична система би ви била от полза.

Важно е да отбележим, че оптималната температура за работа на климатика е между 20°-22°C. Доброто и редовно обслужване на автомобила оказва влияние върху ефективната работа на климатика. По тази причина, при смяна на въздушния филтър на автомобила, филтърът на купето също следва да бъде сменен. От последния до голяма степен зависи и качеството на вдишвания въздух.

Преди да настройте климатика на желаната температура, рециркулирайте въздуха в купето

Продължителното стоене на колата под слънчевите лъчи повишава температурата на купето в пъти над температурата на въздуха навън. При тази ситуация, качвайки се в автомобила, не бива да включвате климатика веднага. Първо трябва да се погрижите за рециркулацията на интериорния въздух - свалете прозорците и пуснете вентилатора на най-високата степен, настройте климатика на възможно най-ниската температура, а потока на въздуха разпределете през всички вентилационни отвори. Следвайки тези указания, топлият въздух бързо ще излезе навън, а климатика максимално бързо ще достигне нормалния си режим на работа. По този начин оптимизирате и работата на климатроника, тъй като голямата разлика в температурите вън и вътре струват много енергия на компресора, който трябва да докара работния флуид (фреона) да достигне необходимата ниска температура. Това неизбежно се отразява и на разхода на гориво, а от там и на мощността по време на движение.

Ползване на климатика при запотяване на стъклата или в запрашени участъци

В случай на запотяване на стъклата на автомобила, изберете най-високата температура (обикновено 25”C) и максималната скорост на вентилатора, след което включете режим “размразяване”. При влажно време, предотвратяването на запотяването на стъклата става с насочване на въздушния поток директно към стъклата, а подгряването на задното стъкло следва да е включено. При силно запрашените участъци от пътя, наличие на изгорели газове и прочие неблагоприятни атмосферни условия, препоръчително е да използвате режима за рециркулация на интериорния въздух. По този начин ограничавате достъпа на мръсния външен въздух в купето.