Правила за движение в Гърция

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

За поредна година Гърция остава любима туристическа дестинация, въпреки въведените мерки във връзка с разпространението на коронавируса. Дългият летен сезон, красивите плажове и най-вече достъпните цени и близостта на южната ни съседка са сред главните причини тя да се утвърди като предпочитано курортно място. Независимо дали ще се насладите на дългочаканото пътуване с кола под наем, или ще тръгнете със собствен автомобил, непознаването на правилата за движение в Гърция може да ви коства солени глоби и проблеми с местните власти. В тази връзка, подбрахме актуалните правила и изисквания, които трябва да знаете, за да си осигурите безпроблемна почивка в Гърция.

Документи за пътуване до Гърция с цел туризъм през лято 2020

За влизане в Гърция остават познатите ни лична карта или паспорт, шофьорска книжка и застраховка гражданска отговорност, валидни и у нас. От 14 юли т.г. влизащите в Гърция следва да предоставят и отрицателен PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди самото пътуване в сертифицирана държавна или частна лаборатория. Тестът трябва да е преведен на английски език, като в него задължително се съдържат три имена и номер на документ за самоличност на пътника. Последният документ, който ви гарантира успешно влизане в страната, е т.нар. PLF формуляр (Passenger Location Form), след попълването на който се генерира уникален QR код за всеки пътник. Формулярът следва да се попълни 24 часа преди влизането в Гърция, като полученият код може да бъде отпечатан или съхранен на смартфона ви за справка пред граничните власти.

Ограничения на скоростта при движение по пътищата в Гърция

Гръцките власти осъществяват засилени мерки и налагат големи санкции с цел ограничаване пътно-транспортните произшествия в страната. Издаването на електронни фишове за нарушения автоматично изключва възможността за заличаването им. В случай че автомобилът, с който пътувате, е с чуждестранна регистрация, информация за дължимата санкция се изпраща до граничните пунктове. За да си спестите подобни главоболия, следва да спазвате въведените ограничения за скоростта, съответно:

-        50 км/ч за шофиране по градски пътища;

-        90 км/ч за шофиране по извънградски пътища;

-        130 км/ч за шофиране по автомагистрала;

-        110 км/ч за шофиране по скоростен път.

Настоящите ограничения на скоростта са валидни при липса на пътни знаци, указващи различна максимална скорост.

Максимален брой пътници, превозвани в един автомобил

В МПС с до 7 места е разрешено да се превозват до трима пътници плюс шофьора. В случай че ползваният от вас автомобил разполага с 8 или 9 места, то освен водача могат да бъдат превозвани още петима пътници. Изключения могат да бъдат направени само в случай че в автомобила пътуват родители с непълнолетните си деца. Статуса на последните следва да бъде доказан с предоставянето на официален документ. Нарушение на това правило би ви струвало по 150 евро за всеки пътник в автомобила.

Допустимо наличие на алкохол в кръвта

За водачите с опит над 2 години допустимото количество алкохол, отчетено при проверка на пътя, е 0,5 промила. Допустимата концентрация на алкохол за водачи под 21-годишна възраст или със стаж зад волана под 2 години е до 0,2 промила. Задължението за носене на предпазни колани е валидно за всички пътници, освен за бременните жени. В Гърция остават задължителни аптечка, предупредителен триъгълник и пожарогасител.