5 практични съвета за безопасно каране през есента

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Поддръжката на автомобила, спрямо сезонните промени, се нарежда сред приоритетните задължения на всеки шофьор. Разбира се, с промените на времето, от промяна се нуждае и стила на шофиране. С оглед осигуряване безопасността и комфорта ви по време на каране, без значение дали сте с кола под наем, или със собствения си автомобил, подбрахме 5 практични съвета за безопасно шофиране през есента.

Падащите листа върху колата и по пътищата не са за подценяване

Зимата е сезонът, в който повечето шофьори стават наистина внимателни на пътя. Пътната настилка е мокра, сутрин често и замръзнала, а наличието на сняг допълнително сигнализира за опасност. Често есенните атмосферни условия се пренебрегват от повечето водачи, а това не бива да е така. Замърсените шосета, покрити с листа, влага и кал, не са по-малко опасни по време на шофиране.

Листата могат да представляват проблем, когато са и върху колата. При продължителен престой на автомобила, когато върху него се натрупат листа и не бъдат почистени навреме, те могат да предизвикат запушване на водните отвори под предното стъкло. Освен проникване на вода в купето, натрупалата се плесен може да доведе до образуването на миризми в купето.

Осветителната система на автомобила е особено важна през есента

Изправната осветителна система е фактор с ключово значение за вашата безопасност и тази на останалите участници в движението. В ранните утринни часове и привечер видимостта е силно намалена, което означава, че осветлението на автомобила ви трябва да е безупречно. Дневните светлини обикновено стават силно незабелязани при мъгла или здрач, затова късите светлини следва да бъдат включени една идея по-рано.

Атмосферните условия през есента са променливи

Освен с обилен листопад, есента се характеризира още с дъждове, тъмнина, мъгла, нерядко и с бурни ветрове. Когато имате възможност, старайте се да не паркирате автомобила си под дървета - съществува опасност от падащи клони, които биха могли да нанесат сериозни щети. Хлъзгавата настилка, от своя страна, също би могла да бъде опасна, ако скоростта, с която се движите, не бъде съобразена с условията. Добре е да бъдете предпазливи, особено когато преминавате през мостове или пътища в гористи местности, както и в участъци със силен страничен вятър.

Дивите животни на пътя са особено активни сутрин и вечер

Дивите животни представляват сериозна опасност за всеки един водач. Инцидентите с тях са концентрирани главно по пътища, които преминават през гористи местности или полета. Точно затова шофьорите трябва да бъдат много внимателни, преминавайки през такива пътища. Дивите животни са особено активни в ранните часове и привечер - обикновено тогава се прибират след хранене или тепърва напускат постоянните си местообитания.

Шофирайте внимателно по шосета, минаващи през гори - изключете дългите светлини, за да не обърквате допълнително животните и да не ги предивикате да хукнат директно към автомобила ви.  В случай че животно се появи внезапно, натисне спирачки и дръжте здраво волана - рискови маневри с цел избягване на появилото се животно често са по-опасни от директния сблъсък с него.

Дрехите, с които шофирате, оказват влияние върху комфорта и стила ви на каране

Хладните утрини и не по-малко студените вечери често ни приканват към по-топли дрехи. Твърде дебелите дрехи обаче ограничават движенията ви зад волана. Ако връхната ви дреха е доста дебела, дори и със сложен колан, реално не сте достатъчно обезопасени, тъй като той не е стегнат към тялото ви. Това е особено опасно за децата: когато са поставени в детски столчета, коланите трябва да са добре стегнати към тялото им, за да ги задържат, в случай на удар. Светлоотразителна предпазна жилетка, като част от задължителната авто екипировка, също трябва да е налична. В случай на авария в мъгливите есенни дни, именно тя ще ви направи достатъчно видими за останалите водачи на пътя.