7 от най-важните съвети за безопасно зимно шофиране

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Зимата е идеалното време за разпалване на огъня в камината, за ски туризъм или за задушевни вечери с добра компания на вилата. Но заедно с това студеният сезон създава някои от най-коварните условия за шофиране, включително с кола под наем. И тъй като тези условия продължават поне през три месеца от годината, е добре да сме подготвени. Това са най-важните съвети за безопасно шофиране по заледени и снежни пътища.

 

Почиствайте снега и леда от вашия автомобил под наем 

 

През зимата е много изкушаващо да направим минималното, преди да влезем в колата и да потеглим. Натрупаните сняг и лед обаче представляват сериозна опасност както за вас, така и за другите шофьори. Преди шофирането непременно отстранявайте натрупания сняг от покрива, предния и задния капак, и от багажника. 

 

 

Уверете се, че стъклата и огледалата ви не са заледени или запотени. Имайте предвид, че образуването на лед по външните огледала е добър индикатор, че същото се случва и върху пътната настилка, която ви очаква напред.  

 

По-често зареждайте с гориво 

 

Създайте си навик да зареждате с гориво всеки път, когато преполовите резервоара. По този начин ще останете в безопасност и на топло по време на закъснения, причинявани от лошото време. 

 

Едновременно с това проверявайте редовно налягането в гумите, тъй като то спада в синхрон с понижаването на температурите. Уверете се, че поддържате препоръчителното ниво на налягане за вашия модел автомобил под наем.

  

Бъдете прецизни, когато спирате 

 

Вашите спирачки се нуждаят от нещо повече от поддръжка – правилно използване. То е от решаващо значение за запазване на контрола върху мокри, заледени или заснежени пътища. Плавното ѝ натискане оставя достатъчно време за спиране на светофар или при знак от пътната маркировката, и гарантира бърза и точна реакция в спешни ситуации. 

 

Ако попаднете на хлъзгав участък от пътя, превключете на по-бавна предавка, преди да натиснете спирачките.  

 

Забавното” шофиране не е препоръчително 

 

Най-добрият начин да направите нещата приятни и лесни по заледените пътища, е като избягвате бързите и резки маневри. Сега е много по-вероятно подобни трикове да ви стреснат сериозно, отнемайки ви контрол над автомобила си, отколкото да ви създадат няколко забавни мига. Не се поддавайте на изкушението, защото точно сега водачът на движещия се срещу вас камион може би ускорява. Когато вие ускорявате, правете това бавно, за да сте сигурни, че получавате нужното сцепление. 

 

В същото време не забравяйте, че твърде бавното движение може да причини толкова голям риск, колкото и прекалено бързото шофиране. За безопасно шофиране през зимата намерете скоростта, с която се чувствате комфортно и която ви позволява да запазвате контрол върху случващото се на пътя. 

 

Увеличете дистанцията 

 

 

Спирането върху лед може да отнеме много повече време, отколкото спирането върху суха настилка. При зимното шофиране е препоръчително да се увеличи три пъти стандартната дистанция. Така си осигурявате достатъчно време за реакция при необходимост.  

 

Съобразявайте количеството багаж с товарния капацитет на колата 

 

Силно натовареният автомобил има различна маневреност и влияе негативно върху пътното поведение на автомобила. Добре е да имате предвид това, когато планирате вашето пътуване с кола под наем, особено през зимата.

 

Погрижете се багажът в товарното отделение да не надвишава височината на задните седалки, за да не пречи на видимостта на водача. Освен това при рязко спиране част от предметите може да се изсипят към предната част на колата. Някои автомобили, като комби под наем например, разполагат с отлично решение – достатъчно голямо пространство, за да вземете всичко, което искате.

 

Вземете допълнителен багаж като зимно оборудване 

 

Въпреки всички положени усилия, разумното шофиране не винаги може да ви предпази от неприятности на пътя. 

Ето защо през зимата багажът трябва да включва допълнително оборудване с консумативи в случай на извънредна ситуация. Погрижете се да разполагате с одеяло и топли дрехи, вода и закуски, зарядно за телефон, комплект за първа помощ, фенер, стъргалка за лед, лопата, пясък, кабели за акумулатор, вериги за сняг.  


Независимо от сезона, изправността на превозното средство е първата и най-важна задача при подготовката на всяко пътуване. При пътуването с кола под наем, техническата поддръжка е приоритет на компанията за отдаване на автомобили под наем. С Луксъри Карс можете да бъдете уверени и спокойни, че предлагаме всички автомобили от нашия автопарк в изрядно състояние.