С коли под наем по тези маршрути в близост до София, ви очакват няколко приятни изненади

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Появата на първите цветя, песните на птиците и пристигането на Баба Марта са сигурни знаци, че пролетта се завръща. По традиция на първи март всички ние, българите, си разменяме мартеници, които носим до завръщането на щъркелите, лястовиците и кукувиците. Едва тогава сваляме мартеничките и ги скриваме под камък, заравяме ги в мравуняк или ги връзваме на плодно дърво.  

 

Ето защо в началото на март, ви предлагаме два интересни пролетни маршрута в близост до София, с някои културни забележителности и много щъркелови гнезда по пътя. Изберете услугата коли под наем от Луксъри Карс, защото скоро ще можете да видите и завърналите се прелетни птици в тях.  

 

София – Драгушиново - Самоков 

 

Град Самоков се намира в Югозападна България и е разположен между планините Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора. Градът е административен център на Община Самоков. 
 

На 10 км оттук е курортът Боровец, а на 29 км е Сапарева баня с нейните прочути минерални извори.  
 

Разстояние София - Драгушиново: 58,8 км или 1 час и 9 минути с автомобил (вж. карта) 

Разстояние София – Самоков: 61,1 км или 1 час и 11 минути с автомобил 

 

В тази забележителна котловина, и само на два километра от Самоков, е разположено китното българско село Драгушиново. Къщите му са разстлани по десния бряг на река Искър, в малка вътрешна котловина. От юг, изток и север тя е оградена със заоблени планински склонове, а на запад остава отворена към речната долина на Искър. 

 
Землището на селото има благозвучния топоним Зимица, защото някога, след активния стопански сезон от Петровден до Димитровден, тук се завръщали да презимуват старите животновъди, земеделци, рудари и древни металурзи. 

 
Чистата природа и богатата на риба местност при Драгушиново, са припознати като дом от 60 гнездящи семейства бели щъркели, които всяка пролет се завръщат у дома.

 

 

 

София – Байлово 

 

Освен родно място на Елин Пелин, в село Байлово има многобройните културни забележителности, между които Дом-паметник “Елин Пелин”, родната къща-музей на писателя, църквата Св. Св. Кирил и Методий” от 1884 г., параклисът “Света Троица”, Калугерски пещери и др. Също така селището е разположено в живописните гористи разклонения на Ихтиманска Средна гора.  

 

Разстояние София – Байлово: 44,6 км или 48 минути с автомобил (вж. карта) 

 

Пътят пък, от столицата дотук, минава през няколко други селца (Григорево и Белопопци например) с щъркелови гнезда, които се откриват буквално върху всеки стълб и улична лампа. И нищо чудно, че растенията под тях са отрупани с мартенички, чиито брой едва ли някой някога ще може да установи. 

 

 

 

 

Ако и вие като нас с нетърпение очаквате зимата да отстъпи място на топлите дни, непременно се разходете по някой от тези маршрути, още през месец март. Освен тръпката от пътуването през красивата природа на България, досегът до някои китни български селища с история и самобитна култура, ще се заредите с надежда за здраве и доза оптимизъм за дните напред.

 

Изберете услугата коли под наем от семейната ни рентакар агенция и много скоро ще можете да се похвалите, че сте сред първите щастливци, за които пролетта и новото начало започват. 


Честита Баба Марта на всички наши клиенти и партньори с пожелание за здраве и късмет!