Насладете се на великденската си ваканция с коли под наем от Луксъри Карс

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Великден или Страстната седмица е периодът от Цветница до Великден. Но тази година празничните дни продължават с 1 май и Гергьовден, образувайки дълга поредица от слънчеви почивни дни. Това е чудесна възможност да организирате вашата страхотна пролетна ваканция, а с коли под наем от Луксъри Карс можете да започнете приключението, когато и където пожелаете. Слизате от самолета или влака, взимате своя автомобил под наем и готово.  

Всички наши превозни средства са напълно обслужени и почистени, така че вие и вашето семейство ще започнете почивката си в момента, в който се качите в колата.  

Когато решите да наемете превозно средство за пролетната си ваканция, можете да разгледате София или провинцията според собствения си график. Единственото ограничение е вашето въображение. Ние предлагаме страхотни цени за по-дълги периоди на наем и това се съчетава идеално с всички празнични планове, които вероятно имате.  

Защо да изберете коли под наем от Луксъри Карс? 

Нашите клиент могат да разчитат на:  

Ако искате да се насладите на пролетните празници, бъдете бързи и изберете колата, която ви харесва най-много. За да направите вашите онлайн резервации на коли под наем в София, посетете нашия уеб сайт на адрес: https://kola-pod-naem.com/.

Великден

Датата на най-тържествения християнски празник се определя всяка година съобразно лунния календар. Денят зависи от първото пълнолуние след деня на пролетното равноденствие. В народната традиция приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Червените великденски яйца се боядисват обикновено на Велики четвъртък, а за целта се използват естествени багрила – люспи от лук, орехови листа, корени на брош, цветове на риган, ябълкови кори. 

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта всички отиват на църква за тържествената литургия и се връщат вкъщи със запалени свещи. Поздравяват се с “Христос возкресе!” и отговор “Во истина возкресе!” 

Гергьовден 

Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г. пр.Хр.). Съвсем млад постъпва във войската, където се отличава със своята смелост и способности на войн. Още на 20 години получава чин трибун. Заради пълното си отдаване на християнската вяра обаче, светецът войн е хвърлен в тъмница и по-късно обезглавен. Житието му разказва, че близо до неговия гроб се появил змей, който опустошавал близките земи, а светецът успял да порази чудовището с копието си. Ето защо той е един от най-изявените конници-змееборци в християнството. В иконографията е изобразяван на бял кон, под чиито копита се превива прободен змей. 

Гергьовден е един от най-обичаните български народни празници. Празнува се на 6 май и този ден поставя началото на лятото и на новата стопанска година. В цяла България светецът се почита като покровител на овчарите и на стадата. В негова чест във всеки дом се коли курбан – първото родено мъжко бяло агне. 

Рано сутринта, преди изгрев слънце, жени, моми и деца отиват да берат цветя и да се търкалят в росните поляни за здраве, тъй като росата в този ден се смята за особено лековита. С набраните цвета жените украсят вратите и прозорците на къщите и свиват венец за жертвеното агне. Пекат се празнични хлябове, наричани “овчарник”, “кошара”, “харман”, “гергьовски кравай”, а тестото им се замесва с утринната роса. Ако на Гергьовден завали дъжд, момите събират водата и с нея мият косите си, за да пораснат дълги и гъсти. “Гергьовденският дъжд е по-скъп от парите” според народната поговорка на българите.  

Стопаните пък имат обичай да заплашват с отсичане плодните дръвчета, които не раждат. 

В периода от Великден до Гергьовден не се дава нищо назаем, “за да не изхвръкне берекетът от къщата”. 


Екипът на коли под наем Луксъри Карс пожелава на всички светли великденски празници!