С кола под наем в София към топ 3 близки туристически забележителности

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Често изборът на обекти за разглеждане, е най-вълнуващата част от процеса на планиране на пътуването с индивидуален транспорт. Предлагаме ви три от любимите ни туристически дестинации в близост до българската столица, идеални за самостоятелно опознаване на района с кола под наем в София от Луксъри Карс. 

София - необикновената столица на България 

Днес София е космополитен град, но и една от най-древните европейски столици, в която се преплитат различни културни пластове и значимо наследство от древни цивилизации. Стратегическото местоположение, уникалната природа и многобройните софийски термални извори предлагат толкова много интересни възможности за туризъм и изследване, особено ако разполагате с автомобил по време на престоя си тук. 

Софийска света гора 

През Средновековието, в съвременните граници на града започват да се издигат множество малки църкви, а в околността да се строят големи манастири. Всички те оформят Софийската света гора. В близките планини Витоша, Лозенска и Стара планина се намират манастирите Драгалевски, Лозенски, Германски, Кремиковски, ЧерепишкиОсеновлашки и др. Всеки един от тях е достъпен с автомобил и си заслужава да бъде посетен по време на визитата ви в София или като главна цел на резервацията на кола под наем в София.  

1. Драгалевски манастир „Св. Богородица” 

 

Източник: Уикипедия

Драгалевският манастир е български православен девически манастир, разположен над София, в планината Витоша. Комплексът се състои от църква, жилищни сгради и стопански постройки. Намира се сред живописни букови гори, до едноименната река и по пътя към х. Алеко и Черни връх. Манастирът е пресечна точка на различни еко пътеки, обхождащи красивата планина. Едва на километър оттук се издигат къщите на столичният квартал „Драгалевци“. 

Драгалевският манастир е основан от цар Иван Александър. Наричан е и „Царски манастир“. При основаването и работата на Софийския революционен комитет (1871-1872), Васил Левски многократно отсяда тук.

2. Земенски манастир „Св. Йоан Богослов” 

 

Източник: Уикипедия

Земенският манастир е разположен в изключително красива местност в полите на Конявската планина, в поречието на р. Струма, в непосредствена близост до град Земен. Манастирът отстои на 74 км от гр. София (1 час и 25 мин.) и на 40 км от гр. Кюстендил. 

Основан през XI век, църквата в комплекса е оцеляла до днес въпреки погромите, опустошенията и набезите във времето. 

Днес Земенският манастир не е обитаван от монаси, но е превърнат в музей - един от малкото оцелели паметници на българската средновековна архитектура, строителство и стенопис. 

В близост се намират останки от средновековната българска крепост Землинград. 

3. Осеновлашки манастир „Св. Богородица“ (Седемте престола) 

Източник: Уикипедия

Манастирът се намира на 82 км от София (1 час и 45 мин. с кола), в дефилето на р. Габровица, в Северна Стара Планина. Отстои на 7 км от с. Осеновлашко, а се достига с автомобил през Искърския пролом по пътя за гр. Мездра, с отбивка при с. Елисейна. 

Легенда свързва основаването му с болярина Петър Делян и въстанието против византийско владичество през 1040 г. Друго предание пък разказва, че светата обитал е издигната през XI век от седмина боляри, които идват тук от Бесарабия и се заселват в Балкана заедно със своите семейства. Заселването им в тези земи води до възникването на седем села в близост до манастира – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесков Дол, Желен и Лакатник. 

 

До началото на XIX век Осеновлашкият манастир е обезлюден и разрушен, но врачанинът Димитраки Хаджитошев и митрополит Доситея започват възстановяването му през 1824 г. 

 

По време на национално-освободителните борби на българите, Осеновлашкият манастир е убежище на революционери, включително на Вълчан воевода, на Софроний Врачански и на Апостола на свободата Васил Левски. 

Днес красивият Осеновлашки манастир е отлично поддържан и посреща гости, като разполага с 50 легла за настаняване. В района, разбира се, има изключителни природни гледки и забележителности.  


Включете тези изключителни забележителности в програмата си за пътуване, лесно и удобно с кола под наем в София от Луксъри Карс.