7 разрушителни шофьорски навика, с които можете да се преборите

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Безопасното шофиране изисква концентрация, опит и характер. Но с практиката се натрупват и редица грешни практики. А те постепенно се превръщат в навици, които могат да доведат до преждевременната амортизация на автомобила и да създават опасни ситуации на пътя. Както казахме, шофирането изисква и характер. Вижте някои от най-неприятните навици зад волана и им дайте да се разберат, като се преборите с тях веднъж и завинаги.

1. Шофиране с полупразен резервоар

Обикновено горивните помпи на съвременните автомобили са потопени в течността, което им помага да се охлаждат. Ако горивото в резервоара е недостатъчно, те прегряват и съответно се износват преждевременно.

2. Газ – спирачка, газ – спирачка, газ – спирачка... и спиране за постоянно

Маниер на шофиране, който се характеризира с често ускоряване, последвано от рязко спиране, изхабява накладките и спирачните дискове. Грубата употреба на механизмите води до лесно прегряване и “стържене” на спирачките, които недвусмислено предупреждават, че са на предала си.

3. Облягане на скоростен лост и съединител

Подобно допълнително натоварване, също води до по-бързо износване на частите на автомобила, включително втулки, синхронизатори на трансмисии и др.

4. Спускане по наклон с натисната спирачка

Това е не по-малко вреден и опасен навик при шофиране, който може да доведе до отказ на спирачките поради прегряване на дисковете.

5. Претоварване с багаж

Всяко превозно средство има точно определена товароносимост. Прекомерното натоварване с багаж, над тази граница, поврежда системата за окачване (части, компоненти и механизми) и същевременно увеличава разхода на гориво.

6. Хранене и пушене в автомобила

Произвежданите миризми и петна при тези дейности, се пропиват в интериора на превозното средство и водят до неприятно захабяване на вътрешната среда в купето.

7. Игнориране на предупреждаващите индикатори

Никога не пренебрегвайте активираните индикатори в автомобила! Следете сигналите за неизправности и проследявайте възможните източници на странни шумове, вибрации, течове и всичко, за което се сетите своевременно.


Луксъри Карс пожелава лен и безавариен път на всички свои клиенти! Както винаги – при нас ще откриете автомобили под наем в изрядно техническо състояние и топ обслужване на много приятни цени.