Пикът на пътуванията се задава – какво трябва да знаем при наемането на коли под наем за пътуване в ЕС

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

С приближаването на лятото и плавния спад в нивата на нови случаи на заболеваемост от Covid-19, търсенето на коли под наем се увеличава. По-голямата част от пътуванията през пролетната ваканция остават зад гърба ни, но пиковият сезон е близо. Има няколко важни особености, свързани с наемите през сезон 2021, с които е полезно да сме наясно. 

Търсенето на коли под наем ще расте 

Традиционно лятото е сезонът на отпуските и ваканциите, но и времето, през което можем да получим известна компенсация за дългия тягостен период на ограничения и тревожност, свързани с пандемията. На този етап българското правителство предвижда удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на месец юли. Все пак очакванията са наемателите да бъдат особено внимателни в избора си на рентакар агенция. Причината е, че част от предпазните мерки вероятно ще останат в сила и след тази дата, както и задължителното условие за качествена поддръжка и перфектно почистване на отдаваните превозни средства. 

А наемателите ще бъдат достатъчно предвидливи 

През пиковия сезон, резервирането на автомобил под наем може да бъде първата стъпка от подготовката на вашата ваканция. По този начин имате по-голяма гаранция, че когато дойде моментът да се отправите към вашата дестинация, ще се чувствате комфортно с точния по размер автомобил и спрямо определения от вас бюджет, включващ разходите за гориво. Проверете още сега възможностите за резервация на кола под наем, близо до вашите дати, както и възможностите за резервация на местата за настаняване. Шансовете за подходяща комбинация може би още са на ваша страна, затова не чакайте последния момент. 

Веднага щом започнете да планирате пътуване, най-напред изберете автомобила под наем и резервирайте по-рано! 

Европейски цифрови зелени удостоверения - що е то? 

На 17 март 2021 г. Европейската комисия прие законодателно предложение за създаване на обща рамка за цифрово зелено удостоверение, обхващащо ваксинацията, тестването и преболедуването на COVID-19. Целта е да се улесни издаването, проверката и приемането на удостоверения за свободното движение в рамките на ЕС, “основан на строго зачитане на принципа на недискриминация и на основните права на европейските граждани”. 

Предвижда се въвеждането на общоевропейската техническа рамка да стане факт до средата на юни, така че да се гарантира сигурността, оперативната съвместимост, както и пълното спазване на правилата за защита на личните данни. Тази стъпка предоставя възможност за включване на съвместими удостоверения, издадени в трети държави. 

България има техническа готовност да въведе Европейския цифров зелен сертификат от 1 юни. Издадените до момента сертификати за ваксинация следва да бъдат преиздадени в новия европейски формат, като те ще продължават да важат до 12 август. 

Re-open EU - къде и как? 

На 15 юни 2020 г. Европейската комисия стартира платформата Re-open EU, чиято цел е да помогне за безопасното възобновяване на пътуванията и туризма в Европейския съюз при паралелно спазване на всички необходими здравни предпазни мерки. 

Платформата Re-open EU предоставя информация, свързана с Covid-19 за всички страни в рамките на Съюза, включително за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Данните се актуализират ежедневно и са достъпни на всички 24 официални езика на ЕС. Достъпът през мобилни устройства и PC става през ТАЗИ ВРЪЗКА. Re-open EU е достъпна и като безплатно мобилно приложение в Android и iOS


Резервирайте вашата кола под наем сега! Ако има нещо, което клиентите на рентакар научават от опит, то е че ранното резервиране по време на пиковите периоди на пътуване, е от ключово значение за осигуряване на възможно най-добрия автомобил на възможно най-добрата сезонна цена. Разгледайте автомобилите в автопарка на Луксъри Карс и направете онлайн резервация или се свържете с нас, за да ви съдействаме.