Ще пътувате в Гърция през лятото? Ето какво трябва да знаете

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Много от нас вече са планирали лятната си ваканция, а Гърция се очертава като една от най-предпочитаните дестинации и през този сезон. Но в непрестанно променящата се ситуация около Covid-19, е добре да сме наясно с условията за пътуване с кола под наем в южната ни съседка, докато не спираме да се вдъхновяваме за чудесните приключения, които предстоят.

Без карантина при влизане в Гърция

Тъй като туризмът има водещо значение за гръцката икономика, вероятно не е изненадващо, че страната отвори границите си за чуждестранни посетители, преди повечето си европейски съседи. Гръцките власти уверяват, че с мерките за социално дистанциране и тестване, подкрепени от топлото време, туризмът в страната ще бъдете безопасен както за посетителите, така и за местните жители.

Според приетите правила, туристите, пристигащи от Европейския съюз, Великобритания, САЩ и няколко други държави, имат право да влизат в Гърция без карантина, при условие че предоставят документ за ваксинация срещу Covid-19 или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането им.

Все пак за пристигащите посетители се предвижда възможността да бъдат тествани със задължителни бързи тестове на летищата. Всеки, който даде положителен резултат, ще бъде поставен под карантина в гръцки хотел, заедно със своите спътници, за минимален период от 10 дни. Обявено беше, че това ще става за сметка на гръцкото правителство.

Защитата на здравето на гръцките граждани от коронавирус е приоритет, но с тези решения правителство се стреми да ограничи опустошителните ефекти на продължителния икономически спад, казват гръцките политици.

Съвети за шофиране в Гърция през 2021 г.

 

Преди всичко, за да пътувате в Гърция с кола под наем, е задължително да разполагате с валидно международното разрешително за шофиране.

 • Шофиране с деца в Гърция

Всички деца на възраст под 10 години се возят в задната част на превозното средство. За най-малките се изисква столче за кола.

 • Ограничения на скоростта в Гърция

Разрешените скорости по магистралите са между 100 и 120 км / ч.

Обикновено в жилищните райони разрешената скорост е 50 км / ч, (освен, ако не е посочено друго).

 • Зареждане с гориво

По пътищата на Гърция има много бензиностанции, но повечето от тях не приемат кредитни карти, а разплащането става с пари в брой. Осигурете си достатъчно кеш, когато шофирате из Гърция, за да не се тревожите за резервоара на вашето превозно средство.

От друга страна, в междуселските райони броят на бензиностанциите е по-ограничен, така че се не забравяйте да допълвате горивото, всеки път щом изразходвате половината от него. По този начин винаги ще имате достатъчно бензин, за да стигнете до следващата ви цел. Но ако все пак останете без бензин, извикайте пътна помощ.

 • Спешни телефонни номера

В случай че се нуждаете от помощ, свързана с вашето здравословно състояние докато сте в Гърция, можете да позвъните на номер 211.

Достъпът до пътна помощ в страната се осъществява на номер 10400.

Полезни връзки

 1. Посолство на Република България в Гърция

 

 • Адрес: 33 Α, Stratigou Kallari Str., 154 52 Paleo Psychiκo, Athens, Greece

 • Дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107

 • Дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107

 • Мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220

 • Работно време: 08:30 – 16:30 ч.

 1. Генерално консулство на Република България в Солун, Гърция

 

 • Адрес: ул. Н. Ману N12, ул. Е. Абот N1

 • Телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510

 • Дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520

 • Приемно време: 09:30 – 13:00

 • Уеб сайт: www.mfa.bg/embassies/greecegk


Изживейте вашата чудесна ваканция в Гърция с кола под наем от Луксъри Карс. Насладете се на изключителната гледка към Олимп или посетете историческите места в Атина. Всъщност, като повечето страни на Блаканите, тук има много исторически местности и интересни забележителности, както и многобройни плажове. Ще ви разкажем за тях в следващи статии. 

Пожелаваме ви слънчево и безаварийно лято!