С кола под наем към Солун и топ 3 плажни дестинации на Олимпийската ривиера

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Ако планирате лятната си почивка на гръцките плажове в близост до Солун, тази статия е за вас.

Солун

Солун (Тесалонике) е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина и важен културен и административен център. Градът става столица на една от четирите римски провинции в Македония. Тук проповядва апостол Павел, с което полага основите на християнската църква през Балканите в Европа.

През Средновековието градът е един от най-големите търговски центрове във Византийската империя. Тук са родени светите братя Кирил и Методий. По-късно градът e част от Епирското деспотство, станало васално на България при цар Иван Асен II през 1235 г.

Градски забележителности

Солун е известен с многобройните си паметници от раннохристиянския и византийския период. Повечето от тях са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сред тези забележителности са:

 • Градска крепостна стена

 • Солунски стени

 • Византийска баня

 • Ротондата “Свети Георги”

 • Църквата “Свети Димитър”

 • Църквата “Света София”

 • Латомски манастир

 • Бялата кула

 • Галериевата арка

 • Площад “Света София” и площад “Аристотел”

 • Булевард “Александър Македонски”.

Важни координати в Солун:

 • Културен информационен център в Солун – пл. “Аристотел” (до Бялата кула).

 • Генерално консулство на Р България, Солун, Гърция – ул. “Николау Ману” 12, тел.: +30 2310 829210; +30 2310 869 495.

Полезни връзки:

Освен местните забележителности, в непосредствена близост до Солун има толкова много прекрасни възможности за пълноценна почивка, в близост до морето, слънцето и щастието от лятото.

Олимпийска ривиера

Олимпийска ривиера е общото наименование на 70-киломентровата пясъчна плажна ивица, разположена в подножието на вр. Митикас (2917 м), най-високата точка в Олимп, Гърция.

По нейното протежение, на около час път с кола под наем от Солун се намират някои чудесни плажни дестинации, сред които Паралия Катерини, Олимпиаки Акти, Неи Пори, Платамонас и др.

Ще споменем и град Литохоро, отстоящ на 90 км от Солун. Селището е отправна точка за подход към Митикас, но освен това има запазена интересна старинна архитектура и няколко чудесни плажа с плитка и топла вода.

Паралия Катерини

На 72.3 км от Солун, на брега на Егейско море, се намира курортното градче Паралия Катерини. Един от плажовете му, на егейското крайбрежие, е широк, пясъкът златист, а е и закътан от иглолистни олимпийски гори. Паралия Катерини е отправна точка към няколко други превъзходни плажни дестинации на Олимпийската ривиера.

1. Олимпиаки Акти

В близост до Паралия Катерини са разположени чудесните плажове на селцето Олимпиаки Акти. Селището отстои на по-малко от 4 км от Паралия. Оттук има лесен достъп до Национална магистрала Е75.

2. Неи Пори

Мaлкοто κурортнο селище Неи Пори се намира на 108 км oт Сοлун, по Национална магистрала Е75. Предлага превъзходна, широка плажна ивица с плитка вода. Намира се на 47,8 км от Паралия Катерини.

3. Платамонас

На разстояние 106 км от Солун се намира крайбрежното градче Платамонас на Олимпийската ривиера. Курортът се достига по Национална магистрала Е75 от Атина за Солун. Има ширokа плажна ивица от пяcък, примесен с дребни kaмъчeта. Намира се на 46,8 км от Паралия Катерини.


Наемете кола под наем от Луксъри Карс за вашата лятна почивка в Гърция и се отдайте на прекрасните плажни моменти, безгрижието и свободата.