Най-важните правила при шофиране на кола под наем в мъгла

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Време е да се настроим за по-предизвикалелните метеорологични изпитания по време на шофиране с най-важните съвети за шофиране на кола под наем в мъгла.

Преди всичко, мъглата се образува в резултат от кондензацията на водната пара в близост до повърхността на земята. Явлението се наблюдава най-често през есента, когато разликата в дневните и нощните температури става сериозна. През светлата част на демононощието хладният нощен въздух влиза в контакт с по-топлият дневен, в резултат на което на практика се образува облак в най-ниския приземен атмосферен слой.

Сивата мъгла, която наблюдаваме над силно заселени и индустриални райони, се образува защото водните капки привличат мръсотията (прах и пушек). Освен вредата за здравето, смогът допълнително влошава видимостта, което увеличава риска от пътнотранспортни произшествия.

Оттук насетне, можем да кажем, че мъглите се квалифицират в четири основни групи, в зависимост от ограничаването на видимостта:

  • слаба мъгла (видимост: 500 м - 1000 м);

  • умерена мъгла (видимост: 200 м - 500 м);

  • гъста мъгла (видимост: 50 м - 200 м);

  • много гъста мъгла (видимост: под 50 м).

В подобни затруднени условия на пътя, стриктното спазване на дефинираните правила за шофиране при мъгла, е най-добрият начин за предотвртатяване на инциденти.

Намалете скоростта

Най-важният съвет за шофиране в мъгла, е да карате бавно. Ако видимостта е намалена, намалете и скоростта. Препоръчва се да шофирате с 10 км / ч. по-малко от разрешеното в съответния участък, но вие преценявате възможностите според гъстотата на мъглата. Не се водете по водачи, които ви изпреварват. Това е риск, който най-добре да не поемате.

Проверете светлините на автомобила

Изрядните светлини на автомобила са задължителни. Най-големият проблем при шофиране в мъгла, е намалената видимост. Ето защо фаровете, но и всички останали светлини на превозното средство, е абсолютно задължително да бъдат редовно проверявани и поддържани в изправност. 

3.Използвайте тези светлини

Използвайте предните и задните фарове за мъгла, въпреки че може да заслепите другите водачи. При намалена видимост, именно те ще ви помогнат да се ориентирате на пътя. Но не ги включвате и изключвате постоянно, за да не ги разсейвате другите шофьори. 

Пазете се от водачи без светлини

Спазвайте голяма дистанция от шофьори, които не използват светлините на автомобила си в мъгла. Увеличете дистанцията с тях, но не ускорявайте, за да избягате от автомобил, който е прекалено близо зад вас. Минималното препоръчително разстояние между колите при мъглае 15 м.

Проверявайте трафика

Преди да намалите, винаги поглеждайте в огледалата. Ако сте на кръстовище, а видимостта е много ниска, отворете прозореца и се заслушайте в трафика. Тръгнете, когато се уверите, че може да навлезете в кръстовището.

Използвайте спирачките като при дъжд

Мъглата прави пътя мокър, което намалява сцеплението и удължава спирачния път. Използвайте спирачките като при дъжд.

Движете се вдясно на пътя

Уверете се, че шофирате във вашата лента, следете линията в края на платното. Ако е изтрита, ориентирайте се по осовата линия. Придържането към десния край на платното ще ви помогне ако бъдете заслепени от насрещните водачи.

Ако не се движите, стойте далече от платното

Използвайте чистачките, защото стъклата се замъгляват много бързо. Ако се налага да спрете, за да ги почитите, направете това възможно най-далече от платното и движението на колите.

При много лоша видимост спрете

При силно влошена видимост, включете аварийните светлини и отбийте вдясно.

При шофиране в мъгла ниската скорост, голяма дистанция между автомобилите и използването на светлините на автомобила са задължителни.


А когато искате да сте сигурни, че вашата кола под наем е технически изрядна през всеки сезон, направете резервацията си в Луксъри Карс.