Три пролетни дестинации за вашата ваканция с кола под наем

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

С отпадането на ограниченията, свързани с пандемията, всички ние искаме да пътуваме по нов начин, който ни носи по-пълноценно изживяване, основано на ценности като ангажираност и съпричастност, вместо да гледаме на това като на някакъв вид придобиване. 

Затова вече не е достатъчно да проверяваме списъците в пътеводителите със задължителни за посещение обекти, когато планираме ваканцията си. Вместо това, можем да се съсредоточим върху нашите лични интереси и да посетим дестинации, които ще зарадват и успокоят сетивата ни, но и ще ни свържат повече с конкретното място. Предлагаме ви три варианта за дестинации, към които да се отправите с кола под наем тази пролет. 

Природен резерват  

Резерват "Козя стена" в Централен Балкан, @ Evgord at Bulgarian Wikipedia  ​

България е благословена със своята природа. Списъкът с поддържани резервати, които можем да посетим в нашата страна е дълъг. Изживяването сред естествената среда и запознаването с редки и защитени растителни и животински видове, ще ни припомни колко прекрасна е родината и ще ни направи по-ангажирани и съпричастни в усилията за нейното опазване. 

Козя стена” е името на най-малкия резерват, част от Национален парк “Централен Балкан”. Общата му площ обхваща 904,3 хектара. Специалният си статут получава с цел защита на ендемичния вид еделвайс и вековните буково-елови гори. 

Тук може да се види скалния феномен “Козя стена”, както и други скални форми. Стръмната и труднодостъпна местност е дом на различни видове грабливи птици, както и на 40 редки или застрашени от изчезване растителни видове (благаево бясно дърво, лунна папрат, високопланински желтак, старопланинска лазаркиня и сребърник, старопланински еделвайс и др.). Въпреки малката си площ, тук живеят голям брой животни, включително над 60 вида птици, 6 от които са включени в Червената книга на България (голям ястреб, малък ястреб, осояд, черен кълвач, гълъб хралупар и уралска улулица). 

Резерватът “Козя стена” се намира в землището на с. Чифлик, Община Троян. Разстоянието София – с. Чифлик е 168 км или 2 ч 27 мин с кола под наем от Луксъри Карс. 

Исторически обект 

Църква Асенова крепост, @ Wikimedia Commons  

България е една от най-ранните европейски държави и това се усеща от всяко кътче в нейните предели. Мегалити, тракийски светилища и могили, средновековни крепости, лековити кладенци (аязмо), обвити в мистерии и легенди, има почти във всяко нейно кътче. Набележете си някой интересен за вас исторически или културен обект и се впуснете в приключението да го откриете и изследвате. Докато пътуването към него с кола под наем от Луксъри Карс, не забравяйте да се отбиете в местния музей, където несъмнено ще научите любопитни подробности, които ще ви помогнат във вашите търсения. А защо да не поговорите и с местните жители, които освен че могат да ви разкажат някои от чудните истории на своя край, вероятно биха могли да ви упътят точно как да стигнете до вашата цел, изпълнена със смисъл и приключенски заряд.  

Какво ще кажете да посрещнете тази пролет в Родопите край Асеновата крепост? В този район и по пътя, който води дотук има още толкова много за откриване, а се намира само на 169 км от центъра на София или 2 ч с кола под наем от Луксъри Карс. 

Обичаи и народни празници 

Какъв по-добър начин да преоткрием заветите на дедите ни и да почувстваме, че сме техни горди наследници от това да участваме в български народни обичаи и празници. Да, много от тях са живи и вие можете да бъдете част от тях. 

Всяка година на първия ден на Великден например, в село Елешница се провежда кукерски карнавал. Тази година датата е 22 април. Със специални ритуали и обреди местните жители гонят злите духове от старата година, за да проправят път за благополучие през новата година. Кукерският карнавал в с. Елешница се свързва и с пролетното пробуждане на природата. 

Село Елешница се намира на 27,6 км от центъра на столицата или 32 мин с кола под наем от Луксъри Карс. Наблизо е Елешнишкият манастир и много други забележителности и природни красоти, които само чакат да ги откриете. 


За вашите щастливи ваканции и пълноценни изживявания на четири колела през новия пролетно-летен сезон, имате верен партньор – семейна рентакар агенция Луксъри Карс е на ваше разположение.