Как да използвате ефективно климатика на колата през лятото?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Лятото и топлото време носят толкова щастие със себе си, но има и някои не особено приятни странични ефекти. Един от тях е вълната врящ въздух, която ви залива щом отворите вратата на автомобила под наем. Паркирането под горещото лятно слънце може да нагрее купето до тревожни нива. Какво е първото нещо, което ще направите в този момент? Ако веднага включите климатичната система (AC) на автомобила, най-вероятно ще установите, че климатикът не доставя достатъчно хладен въздух през вентилационните си отвори. 

Решението, което вземете, може да е съдбоносно по отношение на комфорта ви, докато шофирате, а ние сме тук, за да ви помогнем да поддържате колата хладна през лятото.

Първата стъпка е най-важна

Щом влезете в колата, най-напред отворете прозорците наполовина и поставете вентилатора на висока степен с регулатора, настроен на чист въздух. Това ще изтласка горещия въздух от вътрешността на колата и бързо ще охлади интериора.

След няколко минути затворете прозорците и оставете въздушната система да понижи вътрешната температура. След като температурата в кабината падне до нормалната, намалете вентилатора от висока на по-ниска степен. По този начин не само ще получите възможно най-студения въздух, но и ще откриете, че не се налага компресорът на климатика да работи толкова често. Това ще доведе до по-добра икономия на гориво на вашия автомобил.

Проветрете колата

Разбира се, ако всичко по-горе се провали и интериорът на колата ви остане твърде горещ, можете да проветрите купето, преди да включите климатика. За целта отворете всички прозорци и врати и оставете колата да работи на празен ход с включен климатик за известно време.

Изключете климатика правилно

Тази стъпка е не по-малко важна от първата. Когато пристигнете на вашето местоназначението изключете климатика, преди да изключите запалването, като можете да оставите вентилатора да работи. Така ще избегнете натрупването на плесени и бактерии, а въздухът ще остане приятен, без лоши миризми. Правилната използване на климатичната система на колата може да ви предпази от заболявания на дихателната система. В крайна сметака, нищо не е по-важно от здравето.

Паркирайте на сянка

Разбира се, най-бързият начин да охладите купето на колата си, е като се погрижите температурата вътре изобщо да не се повишава твърде много. За тази цел е достатъчно да паркирате на място, далеч от от пряка слънчева светлина. Така ще помогнете на климатика да си свърши работата по-най-добрия начин. Ако не намерите място за паркиране на сянка, можете да оставите прозорците съвсем малко отворени, колкото да може да навлиза свеж въздух отвън, докато горещият напуска купето. Все пак, уверете се, че оставяте автомобила с отворени прозорци на безопасно място, където няма да привлече нежелано внимание. Ако колата има кожени седалки или седалки от еко кожа, през лятото е добра идея да ги покривате с памучен чаршаф, когато паркирате. 

Използвайте климатика на колата всеки ден

Вентилационните отвори и другите механизми в климатичната система, ще работят правилно само ако се използват редовно, независимо от времето. Уверете се, че климатикът работи около 10-15 минути, поне веднъж седмично.


Тези съвети ще ви помогнат да се наслаждавате на прохладен автомобил под наем и през най-горещите дни. Всички изброени стъпки за важни по пътя към тази цел, но те не биха имали почти никакъв ефект, ако климатичната система има технически проблем или не е минала през профилактика. Но когато наемате кола от Луксъри Карс, можете да разчитате на изрядно поддържано превозно средство, готово за всеки сезон.