Как да се подготвите за нощно шофиране?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

В сезона на отпуските, често пътуващите искат да оползотворят максимално времето си за почивка и често предприемат шофиране през нощта към дългоочакваната дестинация за годишната им ваканция. 

Но шофирането през нощта е сериозно изпитание за водачите, поради натрупаната умора и тъмнината, които влияят върху зрението, преценката и реакциите им. Ето защо подготвихме няколко важни съвета, които да ви помогнат да останете в безопасност по време на нощно шофиране.

Наспете се добре преди да потеглите

Пътните инциденти по време на нощно шофиране е най-вероятно да се случат между полунощ и 6 часа сутринта. Имайте предвид, че в този времеви диапазон, е възможно да има сънливи шофьори на пътя и бъдете нащрек. Най-важното условие, за да остането бодри зад волана, е да сте се наспали добре преди да се качите зад волана. Не тръгвайте, ако сте прекалено уморени или не сте получили достатъчно часове сън преди шофирането. Не разчитайте на стимулиращи напитки, за да компенсират недоспиването. Те могат да бъдат само допълнителна подкрепа за водача, но нито кофеинът, нито други вещества могат да заместят липсата на сън. Всъщност, при дълго нощно каране те само ще засиля проблема. 

Натрупаната умора у водача, е сериозен проблем, който може да предизвика така наречения микросън.

При микросъня шофьорът буквално заспива за няколко секунди, които са напълно достатъчни, за да предизвикат опасна ситуация. Ако усетите, че заспивате, докато шофирате, незабавно отбийте в страни от пътя и спрете! Дори 15-20 минути сън може да окажат достатъчно ободряващ ефект и да ви позволят да продължите безопасно. Преди да се върнете на пътя обаче, е добре да се раздвижите и да напръскате лицето си с вода. Пуснете радиото и спрете на най-близката бензиностанция за подкрепяща чаша кафе или безалкохолна напитка, вземете и пакетче ментови дъвки.

Спазвайте ограниченията на скоростта

Това вероятно е най-важното правило по отношение на шофирането изобщо, но когато става въпрос за нощно шофиране спазването на ограниченията за скорост е още по-жизненоважно и животоспасяващо, поради ограничената видимост. Виждате по-малко от пътя пред вас и имате по-малко място и време за спиране. Освен това, някои видове светлина, като различни ярки отблясъци, могат да усложнят проблема. Не рискувайте! 

Забавете скоростта, когато се разминавате с други автомобили

През нощта очите се нуждаят от време, за да се приспособят към условията. Светлините на другите превозни средства влияят върху зрението на водача. Намаляването на скоростта ще компенсира до известна степен този ефект на заслепяване. 

Когато използвате светлините на колите мислете и за колегите водачи

Изключително важен фактор при нощно шофиране е правилното използване на светлините на автомобила. Регулирайте височината и посоката на фаровете си, така че да не заслепяват другите шофьори при превключване на дълги и къси фарове. При приближаване до друг автомобил се използват къси светлини! Ако отсрещната кола ви заслепява с дълги светлини, следете десния край на платното като ориентир. 

Стандартните къси светлини осветяват около 50 м от пътното платно, а дългите около 150 м. Дългите светлини са подходящи, когато няма насрещен трафик. Светлините за мъгла също могат да бъдат използвани в тъмните часове, защото те ще ви помогнат да следите по-лесно пътното платно. Когато шофирате на фарове, е важно да се уверите, че можете да спрете по-близо, отколкото осветяват фаровете ви. 

Настройте също огледалото и осветлението в купето. Използвайте режима за нощно каране на огледалото за задно виждане или променете ъгъла му така, че да намалите ефекта на заслепяване от автомобилите зад вас. Намалете осветлението на автомобилното табло. 

Почистете автомобила, преди нощното шофиране, ако е необходимо. Мръсните предни стъкла могат да разпръснат светлина и да увеличат ефекта от отблясъците. А зацапаните фарове могат да намалят видимостта ви и да хвърлят отблясъци върху шофьорите, които се движат срещу вас. 

Избягвайте двулентовите пътища през нощта

Пътищата с две ленти може да са най-лошият избор, когато искате да избегнете отблясъци на насрещните автомобили през нощта, поради по-слабата обща светлина и факта, че тези пътища обикновено се характеризират с повече и по-остри завои, възвишения и спускания, отколкото магистралата. Ако е възможно, изберете по-безопасен нощен маршрут.

Срещи с диви животни на пътя през нощта

Сблъсъци с елени, свине и други едри диви животни често се случват по здрач или през нощта. Дългите светлини на автомобила ви могат да ви помогнат да забележите светещите очи на животно. Когато ги видите, най-безопасният начин да избегнете инцидент е като намалите скоростта и спрете, а не като завиете в опит да ги заобиколите.

Грижете се за зрението си

Отблясъците стават по-проблемни с напредването на възрастта. След 50-та година, способностите за фокусиране, определяне на разстоянията и бърза реакция намаляват, а затрудненията при разминаване зачестяват. Проверявайте зрението си всяка година и изпълнявайте рецептите за оптична корекция от вашия лекар всеки път, когато заставате зад волана.

Екипът на коли под наем от Луксъри Карс ви пожелава лек път!