Как да използвате фаровете за мъгла?

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

С напредването на есента времето става все по-променливо. Светлата част на деня намалява, образуването на мъгли и дъждовете зачестяват, а по високите места започват снеговалежи. Всичко това изисква използването на фарове за мъгла. Но ако не се използват по предназначение и внимателно, те може да заслепят другите водачи, създавайки опасни ситуации за всички участници в движението. Поради това светлините за мъгла трябва да се използват правилно при необходимост. Ето как да ги използвате, когато шофирате коли под наем или собствения си автомобил. 

Класификация на мъглата 

В зависимост от видимостта, мъглите се класифицират в четири основни типа - слаба мъгла, когато видимостта е от 500 м до 1000 м; умерена, когато видимостта е от 200 м до 500 м; гъста, когато видимостта е от 50 м до 200 м; много гъста, когато видимостта е под 50 м.  

Над големи градове и индустриални зони мъглата е сива, тъй като водните капки в нея улавят праха и пушека, и допълнително намалява видимостта на пътя.  

При намалена видимост, фаровете за мъгла ще ви помогнат да се ориентирате много по-добре на пътя и трябва да ги използвате. Все пак , не ги включвате и изключвате постоянно, за да не разсейвате останалите водачи. Фаровете за мъгла може да се използват и на тесни участъци от пътя със завои през нощта. 

Задължително е да съобразите скоростта, с която се движите, според гъстотата на мъглата. Препоръчително е шофирането със 10 км/ч по-малко от разрешеното в съответния участък. Не се водете по водачите, които карат бързо, тъй като те поемат риск, който е най-добре вие да избегнете. 

Спазвайте правилата за дистанцията между колите в условия на намалена видимост. Тя е времето, което си давате за реакция в непредвидени ситуации. Препоръчителното разстояние е 15 м. 

В случай че нямате никаква видимост, пуснете аварийните светлини и отбийте встрани от пътя, докато условията се подобрят. 

Предни и задни светлини за мъгла

 Предните фарове за мъгла не са задължителни и не всеки автомобил е фабрично снабден с такива. Но ако ги има, водачът сам избира дали да ги ползва или не. Задължително е обаче да включите габаритните светлини заедно с предните фарове за мъгла. Тъй като могат да заслепят насрещно движещите се водачи, те трябва да се използват много внимателно, за да не се предизвика пътен инцидент. 

За разлика от предните, задните светлини за мъгла са задължителни, така че всички автомобили са снабдени фабрично с такива. Те се различават от габаритните по това, че светят с по-голям интензитет. Фаровете за мъгла трябва да бъдат включени и при силен дъжд или снеговалеж. Шофирането при лоши метеорологични условия е много по-лесно с тези светлини.  

И на края, не забравяйте, че съобразената скорост и увеличаването на дистанцията между колите, са най-сигурните начини да се избегнат пътни инциденти в условия на мъгла и намалена видимост. 


Семейна агенция за коли под наем в София Луксъри Карс напомня на своите потребители да използват фаровете за мъгла при намалена видимост през есенно-зимния сезон.