Три вълнуващи идеи за зимно пътуване с кола под наем в България

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo

Красотата на България е безкрайна! Страната ни прелива от история и красиви кътчета, които си струва да бъдат посетени през всеки сезон. Пътуването към някои туристически дестинации обаче, колкото и забележителни да са те, може да бъде осъществено само с автомобил, тъй като до тях не винаги води директен обществен транспорт, дори от столицата. А пътуването с кола под наем от рентакар агенция, на която имате доверие, е най-добрият начин да си гарантирате прекрасно изживяване на интересни места. Това са три вълнуващи идеи за зимно пътуване с кола под наем в България.

Хижа “Здравец”, Западни Родопи

Хижа "Здравец", източник: Wikimedia Commons / Givern

Зимните приключения вече ни очакват. Какъв по-хубав начин да прекарате чудесни няколко дни със семейството и децата си от посещението на красива планинска местност, предлагаща подходящи за деца условия за ски ваканция. Хижа “Здравец” е именно такова място. Намира се в местността Овчарски поляни, Белочерковски рид, дял Чернатица в Западните Родопи. В близост са селата Гълъбово и Цар Калоян, а величественият Пловдив е само на 26 км оттук. До хижата води асфалтиран път. Самата хижа представлява масивна триетажна сграда, водоснабдена и електрифицирана, с локално парно отопление и печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова, в съчетание с много приятна ски зона с влек и ски-гардероб. Разбира се, пред хижата има и удобен паркинг.

Хисаря, Южна България

 

Главната порта на крепостта („Камилите“) – символ на Хисаря, източник: Wikimedia Commons, Kdecheva

За някои пътешественици “зимна приказка” може да означава по-сгряващо изживяване, допълнено от топъл минерален басейн, антична история, спокойствие и пълен релакс със спа и огромен набор от удобства, с които да поглезите ума и тялото си. Всичко това ви очаква в един невероятен български град – Хисаря. Градът се намира под южните склонове на Средна гора, на 346 м н.в. Отстои на 44 км от Пловдив, на 24 км южно от Карлово и на 175 км от София. Тук климатът е преходно-континентален с топла и мека зима, което означава, че снежната покривка се задържа средно 27 дни в годината.

В района на Хисаря няма замърсители на въздуха. Вместо това тук има цели 22 минерални извора с различни физико-химични характеристики и температура, и с доказани лечебни свойства. Всички води са бистри, безцветни, термални и с приятни питейно-вкусови качества. Не случайно лечебните минерални води на Хисаря се използват от най-дълбока древност. 

В Хисаря, наричана в миналото Диоклецианопол, Ветус Аугуста Ария, Термейтисина, Топлица, е съществувало праисторическо селище още преди V-IV хил. пр.н.е. По-късното тракийско селище е влизало в пределите на Одриското царство. Около минералните извори били изградени лечебно-религиозни светилища (нимфеуми), като от същия период датират големите тракийски култови съоръжения край Старосел.

Архитектурно-исторически резерват “Боженци”, село Боженци, Габровско

 

Централната част на Боженци, източник: Wikimedia Commons / Ivelin Mincov

Чудното село Боженци се намира в сърцето на България - на 9 км източно от центъра на Габрово, на 6 км западно от Трявна и на 216 км от София. Легендата разказва, че Боженци е основано от болярката Божана, избягала заедно с децата си от Търново през 1393 г. след падането му под османска власт, когато много търновци бягат оттам и се заселват в по-труднодостъпни части на Балкана. 

До Освобождението в Боженци има 103 къщи, с 32 дюкяна, покрити с каменни плочи, повечето с еркери фасади и дълбоки покрити чардаци. Преобладават дворовете с каменни огради и широка двукрила врата. Улиците са тесни и покрити с калдъръм. Голяма част от къщите са на два ката (етажа). Първият се използвал за дюкян, а на втория живеели стопаните. През 1962 г. специална комисия предлага целият селищен ансамбъл на Боженци да се обяви за архитектурно-исторически резерват, като още през същата година започва реставрирането на стари къщи в селото. Възстановени са почти всички къщи, старото кафене механа в центъра на селото, ковачницата, кожухарската работилница и менгемата (малка работилница за извличане на восък от вощината чрез дървена преса). Селото е обявено за Архитектурно-исторически резерват през 1964 г. Тук има няколко къщи-музеи, показващи различни експозиции. 

В непосредствена близост до Боженци има запазен римски път, който продължава в екопътека в посока Габрово, а от източния край на селото започва горска пътека към Трявна. Боженци е сред 100 национални туристически обекта на България.


Изживейте една незабравима зимна ваканция в България с кола под наем от семейна рентакар агенция Луксъри Карс. Резервирайте вашия автомобил още днес!