Лоши навици – добри навици: защо шофирането, включително с кола под наем, е отговорност към общата безопасност

„Луксъри Карс 07″ ЕООД logo
През първото тримесечие на 2021 г., МВР отчита ръст на катастрофите, причинени от дрогирани или пияни шофьори, което запазва тенденцията от миналата година. Въпреки намаления трафик, дължащ се на кризата с Covid-19, през 2020 г., катастрофите, причинени от водачи в нетрезво състояние, са с близо 15% повече в сравнение с 2019 г. През изминалата година са станали 91 такива катастрофи с шестима загинали и 133-ма ранени, докато през 2019 г. тези катастрофи са 78, загиналите хора в тях са седем, а ранените са 107.

Безотговорните водачи могат да причинят инциденти и да отнемат живот. Но някои ежедневни навици могат да имат същия ефект. Какво е нужно, за да останете в безопасност на пътя? Нека отново поговорим за важните неща.

 

Шофиране в нетрезво състояние

 

 

Алкохолът и наркотиците нарушават способността за преценка и разсъждение, и забавят рефлексите. В следствие на това, пилите и дрогирани водачи са склонни сериозно да надценяват шофьорските си умения, вярват, че контролират пътя, както и че ще им се размине. Планирането напред може да спаси човешки живот! В случай че сте употребили алкохол, дори да сте с кола под наем във връзка с изпълнението на служебен ангажимент например, оставете автомобила, вземете такси и се приберете безопасно у дома. По-късно ще се върнете за наетия автомобил.

 

Разсеяно шофиране

 

Инцидентите на пътя се случват по много различни причини, като разсейванията са сред най-честите и смъртоносни сред тях.

Разсеяно шофиране е всяка дейност, която отклонява вниманието на водача от пътя. Днес, най-сериозните разсейвана са свързани с употребата на мобилни телефони. Освен тях обаче разсейване настъпва и по време на хранене, настройки на радиото, отвличане на вниманието от спътниците на водача, необезопасени любимци и др.

Все пак, използването на мобилен телефон представлява специална заплаха, тъй като включва дейности, изискващи допълнително пренасочване на внимание от пътя към тях. Такива дейности са писане на текстови съобщения, общуване в социални медии и дори правене на селфита в движение. Използването на мобилни телефони по време на шофиране е толкова широко разпространено, и смъртоносно, че шофьорите от всички възрасти трябва да се ангажират да не ползват мобилни устройства едновременно с шофирането. В тази връзка, сайтът Frotcom публикува няколко факта за измеренията на разсейването при шофиране, причинено от използването на мобилни устройства.

 

  • След разговор, продължаващ 90 секунди, дори с hands-free система, шофьорът пропуска 40% от знаците, а средната му скорост на движение спада с 12 %.

  • След провеждане на разговор, сърдечният ритъм се ускорява и на шофьора му отнема повече време да реагира на ситуация на пътя.

  • Когато водачът е активен в чат формат, времето, през което очите не следят пътя се увеличава с 400 %.

  • Опасността от обаждания, изпращане на съобщения, преглед на мейли или гледане на видеа от мобилния по време на шофиране, вече е съпоставима с опасността при шофиране под влияние на алкохол.

 

Превишена скорост

 

Превишаването на скоростта е постоянен фактор при катастрофите и смъртните случаи на пътя. През 2020 г., камерите на КАТ (общо 310) са заснели над 1 000 000 автомобила, движещи се с превишена скорост, показват данните на МВР. По-бързото шофиране от обявеното ограничение на скоростта, само по себе си увеличава шансовете за удар, но често инцидентите се случват в комбинация с други рискови поведения, като разсеяно шофиране, агресивно шофиране, шофиране в нетрезво състояние.

 

Шофиране без предпазен колан

 

 

Носенето на предпазен колан може драстично да намали или предотврати наранявания, но много шофьори не носят колан постоянно, а не малко от тях изобщо не използват колана. Световните организации по безопасност на движението непрекъснато напомнят, че педпазните колани могат да намалят броя както на сериозните наранявания, така и на смъртни случаи на пътя наполовина! Неносенето на предпазен колан е особено често явление при млади хора (на възраст 18-34), които са по-малко склонни да го използват, в сравнение с други възрастови групи. Освен това, мъжете са с 10% по-малко склонни от жените да поставят колани. Независимо дали се отправяте на дълъг път или отивате до магазина зад ъгъла, носенето на предпазен колан е един от най-лесните начини да запазите безопасността си на пътя.

 

Шофиране при умора

 

Шофирането, докато сте уморени има много подобен ефект като шофирането в нетрезво състояние: забавени реакции, невъзможност за концентрация и контрол над случващото се, затруднено вземане на решения. Сънливото шофиране включва и заспиване зад волана, което може да бъде фатално, дори ако продължава само няколко секунди. Статистиките сочат, че професионалните шофьори и младите шофьори (на възраст 16-25 години) са по-склонни да шофират уморени. Пиенето на кафе, слушането на музика или отварянето на прозорец може да помогне за разсънването, но ако се почувствате уморени зад волана, най-добре отбийте в безопасна зона и подремне за кратко.

 

Агресивно шофиране

 

Сприхавият нрав може да изложи на опасност вас и другите участници в движението. Когато шофирате, дръжте емоциите си под контрол. Помнете, че действията на другите водачи не са лично отношение към вас и каквото и да провокира гнева ви, не е оправдано да отговорите по начин, който може да причини инцидент. Колкото повече се придържате към Закона за движение по пътищата и безопасните навици при шофиране, толкова по-големи са шансовете ви да избегнете конфронтация.

 

Шофиране при лошо време

 

 

Сняг, дъжд, киша - лошите метеорологични условия могат да засегнат и най-внимателните шофьори. Така например в САЩ, Федералната администрация за магистралите (FHWA) изчислява, че 21 % от катастрофите в страната са свързани с времето и причиняват над 5000 смъртни случая годишно. Мократа настилка е водещата причина (70 %), последвана от дъжд време (46 %) и сняг / киша (18 %). Ето защо е толкова важно, когато шофирате в лошо време, да сте уверени, че автомобилът ви е оборудван със съответните сезенни гуми и те осигуряват нужното сцепление, а фаровете и чистачките ви са изправни.


Когато ползвате кола под наем от Луксъри Карс, можете да бъдете спокойни, че ползвате технически изрядно превозно средство. Ние знаем, че безопасността на клиентите е на първо място в този бранш и е част от споделената отговорност за безопасност на пътя. А познаването на рисковете, които представляват лошите навици при шофиране, може да ви помогне да станете по-отговорни, а оттук и по-добри шофьори.

 

Разгледайте моделите в нашия автопарк и резервирайте кола за вашите дати на пътуване.